Řekové přerušili jednání o reformách, pokračovat budou zase v pondělí

Řekové přerušili schvalování dalších reforem, píše to agentura Reuters. Jestli se nějaká dohoda rýsuje, zatím není jasné. Další klíčová jednání budou pokračovat v pondělí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání řeckých politických lídrů o dalších reformách bylo přerušeno

Jednání řeckých politických lídrů o dalších reformách bylo přerušeno | Zdroj: Reuters

Bezvýsledně po pěti hodinách skončila tvrdá vyjednávání řeckého premiéra Lukase Papadimose s lídry tří nejsilnějších politických stran, kterým předcházela schůzka se členy takzvané trojky. K jednáním se připojili i šéf institutu mezinárodních financí Charles Dallara a předseda výboru soukromých věřitelů Jean Lemierre.

Řecko musí velmi rychle odsouhlasit další reformy a úsporná opatření. Pokud to neudělá, nedostane novou záchrannou půjčku a zbankrotuje. Takto jasně mluví ve vztahu k pomoci Řecku evropští politici.

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos se dnes také nechal slyšet, že státům eurozóny už s Řeckem dochází trpělivost.

Eurozóna chce, aby se o 20 procent snížila minimální mzda, která je nyní v Řecku v přepočtu asi 19 000 korun. Druhým požadavkem je redukce 13. a 14. platů, které se v Řecku stále vyplácejí. Řečtí politici však tato opatření odmítají.

Pro Řecko je klíčová nová záchranná půjčka. Musí ji dostat do 20. března, kdy má na trzích splatit 14,5 miliard eur, které dluží.

Pokud dnes Řecko neschválí další reformy, hrozí mu chaotický bankrot

Číst článek

Lubica Bergmanová, Matěj Skalický, Pavla Smetanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme