Renault se pravděpodobně stal obětí průmyslové špionáže

Francouzská automobilka Renault se stala s největší pravděpodobností obětí průmyslové špionáže. Vedení společnosti suspendovalo tři členy nejvyššího managementu kvůli podezření, že vynesli ven informace o vývoji elektrických vozů. Ministr průmyslu Eric Besson mluví o ekonomické válce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Renault Kangoo ZE

Renault Kangoo ZE | Foto: Jan Říha

Podle spolupracovníka Radiožurnálu ve Francii Jana Šmída vyšlo najevo, že se ze společnosti dostaly ven informace, které ji výrazně poškozují. Týkají se vývoje elektrických vozů, což je hlavní strategický směr Renaultu pro příští období.

Důležité informace o vývoji dvou typů elektrických vozů měli konkurenci údajně vyzradit členové nejvyššího managementu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Šmíd o průmyslové špionáži v automobilce Renault ve Stalo se dnes.mp3

Pro společnost, jejíž partnerem je japonský Nissan, je to vážný problém, neboť právě do tohoto vývoje investovala značné finanční prostředky.

„Renault spolu s Nissanem investoval do tohoto vývoje 4 miliardy eur. Kromě dvou nových aut, která půjdou na trh do konce roku, se chystají dvě další na začátek roku příštího,“ říká Šmíd.

Ministr průmyslu Eric Besson na tuto zprávu reagoval tím, že se jedná o průmyslovou špionáž. Měly uniknout informace, které nasvědčují tomu, že někdo dokázal od společnosti získat velice důležité strategické informace.

Společnost Renault je podle Jana Šmída opatrná, co se týká vyjádření o obviněných zaměstnanců, ale vypadá to, že budou propuštěni.

„Jedná se o tři zaměstnance nejvyššího managementu, kteří měli naprosto perfektní informace o vývoji elektrických aut. Otázkou je, kam se tyto informace dostaly, což v tuto chvíli není známo. Spekuluje se o tom, že špionáž prováděli buď pro francouzskou nebo naopak asijskou automobilku,“ dodává Šmíd.

Jan Šmíd se domnívá, že zaměstnanci budou nuceni společnost opustit a možná jim bude hrozit i soudní stíhání.

Průmyslové špionáže jsou stále častější

O podobném typu praktik se v Evropě mluví stále častěji a například Francii už obvinila z rozsáhlé průmyslové špionáže řada zemí, tento týden například Dánsko.

„Je to paradox, protože nedávno Wiki Leaks zmínil zajímavé informace, že podle americké ambasády v Berlíně provádí Francie průmyslovou špionáž zcela běžně. Norský tisk z těchto informací dokonce citoval,“ popisuje situaci Šmíd.

Jan Šmíd se domnívá, že Francie skutečně průmyslovou špionáž provádí a teď na to doplatila a může být sama obětí špionáže.

„Jak naznačují informace z Wiki Leaks je to běžná součást určité strategie. Jestliže v minulosti docházelo k politickým špionážím, teď se tato činnost přesouvá do oblasti ekonomiky a hospodářství a tento případ to jenom dokazuje,“ dodává spolupracovník ČRo ve Francii Jan Šmíd.

Jan Šmíd, Aneta Vojtěchová, Eva Presová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme