Rusko slíbilo, že poskytne Ukrajině dvě miliardy dolarů hospodářské pomoci

Rusko Ukrajině poskytne slíbené dvě miliardy dolarů hospodářské pomoci. Ve Washingtonu to oznámil ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev. Současně ale řekl, že Moskva nejdřív chce vědět, s kým bude o pomoci jednat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská opozice obsadila v Kyjevě všechny důležité úřady

Ukrajinská opozice obsadila v Kyjevě všechny důležité úřady | Zdroj: Reuters

Ukrajina teď podle ministerstva financí nutně potřebuje nejméně 35 miliard dolarů. Chybějí totiž peníze i na uspořádání prezidentských a parlamentních předčasných voleb.

„Takovou ekonomickou a politickou katastrofu za dobu své nezávislosti ještě nezažila. Státní pokladna je rozkradená a topíme se v dluzích, které nejsme schopni splácet,“ upozornil šéf parlamentní frakce strany Vlast Arsenij Jaceňuk.

Úřadující ministr financí Ukrajiny Jurij Kolobov už požádal zahraniční partnery, především Polsko a Spojené státy, o poskytnutí úvěru v nejbližším týdnu či dvou. Kyjev také navrhuje uspořádat velkou mezinárodní dárcovskou konferenci s účastí Evropské unie, USA, Polska, Mezinárodního měnového fondu a dalších zemí a organizací.

Slíbené dvě miliardy dolarů od Ruska už několikrát sehrály důležitou roli při současné ukrajinské krizi. Moskva pomoc naposledy stáhla poté, co parlament odvolal prezidenta Viktora Janukovyče z funkce.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme