Sankce pro hříšníky v eurozóně by měly být tvrdé, tvrdí Pilip

Evropská komise chce trestat země, které porušují rozpočtová pravidla. Detaily navrhovaného souboru opatření, který by to umožnily, zveřejní Komise dnes. Podle některých odborníků je ale možné, že k zavedení sankcí vůbec nedojde nebo se schválí sankce příliš slabé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Podle dosud známých informací by každý evropský stát měl zaplatit v případě překročení povoleného schodku státního rozpočtu pokutu ve výši 0,2 procenta svého HDP. Další 0,1 procenta by pak měla země zaplatit v případě, že bude ignorovat doporučení Bruselu. Vše má fungovat automaticky, což má odbourat zdlouhavá byrokratická jednání.

Přehrát

00:00 / 00:00

pilip.mp3

„Nějaké sankce potřebné jsou. Problém, do kterého se euro dostalo, byl do jisté míry způsobem tím, že společná pravidla, která si země při jeho vzniku stanovila, byla mnohými zeměmi porušována a nic se nedělo,“ poznamenal bývalý ministr financí Ivan Pilip.

Eurozónu tvoří:
Belgie, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Lucembursko, Malta, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko a Španělsko
Euro zatím nezavedlo:
Bulharsko, Česko, Dánsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Švédsko a Velká Británie.

Otázkou ale podle něj je, jestli budou nakonec chtít země k sankcím přistoupit. „Vzhledem k oslabenému postavení euro v poslední době, myslím zejména politicky, nikoli hodnotou vůči dolaru, se budou velmi těžce prosazovat,“ řekl Pilip.

Připomněl, že podle zákulisních zpráv se proti sankcím velmi silně staví Francie nebo do jisté míry také Itálie. „Proto určité pochyby, že to skutečně projde, mám,“ podotkl bývalý ministr financí. Navíc se podle něj zdá, že i v případě, že by byly sankce zavedeny, by pro státy existovala jistá politická pojistka.

„I v navrhovaném modelu by měla být určitá možnost, když se skupina států nebo určité hlasovací kvórum dohodne, že by šlo sankce určité zemi zmírnit. Bojím se toho, že se schválí něco, co bude jen o něco málo méně bezzubé než to, co bylo doteď,“ řekl Pilip.

I kdyby došlo k přijetí navrhovaných sankcí, České republiky by se to příliš nedotklo, protože zatím není součástí eurozóny. Nicméně svým způsobem by mohly být sankcionovány právě i země, které se na přijetí eura teprve chystají. „Tam se uvažuje o tom, že by to šlo přes příděly z fondů pro jednotlivé země,“ uzavřel Pilip.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme