Šéf irské centrální banky odhaduje sanaci bank na 90 miliard eur

Irská centrální banka doporučila vládě přijmout půjčku od Evropské unie. Schodek státního rozpočtu je na rekordní úrovni, stejně jako úroky, na které si stát musí půjčovat. Do Dublinu dnes dorazila komise Mezinárodního měnového fondu, Evropské komise a Evropské banky, která se chce přímo na místě přesvědčit o tom, v jakém stavu je irský bankovní sektor a jaké případné kroky bude potřeba udělat v případě, že by Irsko nakonec požádalo o pomoc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projevy krize v Dublinu

Projevy krize v Dublinu | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Také by podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu v Dublinu Jaromíra Marka měli zjistit, jak by měla být velká finanční částka, kterou Irsko potřebuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Dublinu Jaromír Marek mluví o aktuální situaci v pořadu Stalo se dnes.mp3

„Tato suma v tuto chvíli ještě samozřejmě není jasná. Tu by měli dát tito experti dohromady. Šéf irské národní banky mluvil o nějakých devadesáti miliardách eur, což je očekávaná částka, kterou by měla stát sanace irského bankovního sektoru,“ řekl Jaromír Marek.

Dodal nicméně, že jde stále jen o spekulace a různé osobní názory. Irská vláda, která o případné půjčce jedná, stál oficiálně tvrdí, že žádnou půjčku nepotřebuje a že je to věc budoucnosti.

Sami Irové nevědí, co mají od budoucnosti v nejbližších dnech či týdnech očekávat. Skoro všichni podle Jaromíra Marka očekávají, že dříve či později si Irsko bude muset půjčku vzít.

Irsko má už přitom půjčku asi 150 miliard eur u Evropské centrální banky. Další desítky, možná i stovky miliard eur mají irské banky půjčené od německých bank. Před několika lety si půjčily na velký rozmach realitního trhu, tedy výstavby nemovitostí.

Jaromír Marek, Jan Richter, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme