Standard & Poor’s snížila rating Španělska kvůli potížím splácet dluhy

Agentura Standard & Poor‘s snížila Španělsku hodnocení schopnosti splácet dluhy. Španělský rating srazila o dva stupně – z dosavadní známky A na stupeň BBB+. Důvodem jsou těžké dopady dluhové krize ve Španělsku. To teď v rámci eurozóny patří mezi jednu z nejvíce ohrožených zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Podle informací, které máme od agentury Standard & Poor's, se jedná o zhoršení ekonomického výhledu na straně jedné a na straně druhé jsou to obavy o zdraví ve finančním sektoru,“ přiblížil na Rádiu Česko důvody snížení hodnocení úvěrové spolehlivosti Španělska agenturou S&P Jan Bureš, hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny.

Schodek španělského rozpočtu loni přesáhl osm procent hrubého domácího produktu. Vláda se zavázala k jeho výraznému snížení, podle odborníků se jí to ale pravděpodobně nepodaří splnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Španělska. O tématu jsme mluvili na Rádiu Česko, hostem byl Jan Bureš, hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny

Španělsko má problémy hlavně kvůli kolapsu stavebnictví. To dřív tvořilo velkou část ekonomiky, ale v době světové krize se téměř zhroutilo. Lidé a firmy tak nejsou schopni splácet hypotéky, což zase ohrožuje zdraví španělských bank.

„Španělské banky jsou podkapitalizované oproti tomu, co budou muset pravděpodobně ještě odepsat za investice v problematickém realitním sektoru. A to je břímě, které svazuje, jak španělský finanční sektor, tak potažmo i španělskou ekonomiku,“ dodal ekonom.

Problémem je také vysoká nezaměstnanost, která je ve Španělsku nejvyšší v EU, 23 procent. Bez práce je více než polovina mladých lidí. Vláda sice přijala reformy trhu práce, podle ekonoma lze ale očekávat, že se nezaměstnanost ještě zvýší.

„Považuji španělský reformní mix za nešťastný. Na jedné straně dělají Španělé reformy, které jsou zapotřebí, bohužel do toho ale přijali příliš tvrdou restriktivní rozpočtovou politiku. Brusel je nyní tlačí, aby do roku 2013 snížili deficit veřejných rozpočtů pod 3 procenta HDP, což neodpovídá situaci španělských veřejných financí,“ vysvětlil.

Ondřej Houska, Karolína Koubová, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme