Země eurozóny možná začnou s úzkou hospodářskou integrací

Eurozóna možná už brzy přijme plány na velmi těsnou hospodářskou integraci. S odvoláním na dobře informované zdroje to nezávisle na sobě napsaly deníky Wall Street Journal a Financial Times.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Má se jednat o přijetí tvrdých pravidel pro dodržování rozpočtové disciplíny. Eurozóna prý chce obejít země, které eurem neplatí. Bojí se totiž, že by standardní postup v rámci celé Evropské unie mohl trvat roky.

ČTĚTE TAKÉ: Německo prý uvažuje o společných dluhopisech se zeměmi AAA

Plány na užší integraci zatím nejsou konkrétní. Mluví se třeba o tom, že by šetrné hospodaření mohl vynucovat evropský soud. Podrobné návrhy mají v příštích dnech předložit Němci a Francouzi.

O změně pravidel v eurozóně se mluví už delší dobu. Zatím se ale počítalo s tím, že půjde o úpravu evropských smluv. Tu by musely schválit i státy s vlastní měnou, i když by se jich pak změny netýkaly. Němci a Francouzi prý ale počítají s tím, že reformy přijmou jen země eurozóny formou zvláštních mezivládních smluv.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme