Státní svátek slaví i v Řecku, čekají se velké demonstrace

Také Řekové slaví 17. listopadu státní svátek. Tento den je považovaný za začátek přechodu od vojenské diktatury k demokracii. Kromě oslav se země připravuje i na rozsáhlé protesty kvůli úsporným opatřením socialistické vlády. Přímo v Řecku sleduje vývoj ekonomické krize zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrující dav lidí

Demonstrující dav lidí | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Podobně jako v Česku je i v Řecku přechod k demokracii spojen s protesty studentů. 17. listopadu 1973 tehdejší vojenská vláda potlačila za pomoci tanků povstání studentů athénské polytechniky, zemřelo tehdy dvacet lidí. Vojenský režim se o rok později zhroutil po neúspěšné snaze ovládnout Kypr.

Oslavy 17. listopadu jsou v Řecku každoročně velmi bouřlivé a demonstrace jsou tradičně jejich součástí. „Každý rok si všechny politické strany tento svátek přivlastňují. Letos se dají čekat velmi masivní protesty,“ předpovídá Ondřej Houska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj ČRo v Řecku Ondřej Houska telefonuje do Světa o osmé Rádia Česko o očekávaných demonstracích proti vládním opatřením

Vláda ztratila prvotní podporu svých občanů a přestože socialisté nyní zvítězili v místních a regionálních volbách, většina Řeků se k urnám vůbec nedostavila. Volební účast se přitom v Řecku obvykle pohybuje mezi 70 a 80 procenty.

„Vládne zde přesvědčení, že úsporná opatření jsou začarovaným kruhem, protože řecká čísla se stále propadají a nedaří se naplnit záchranný plán stanovený mezinárodními institucemi. Většina ekonomů to předpovídala, stejně jako nezbytnost řízeného bankrotu Řecka,“ shrnuje Houska.

Igor Maňour, Ondřej Černý, Ondřej Houska, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme