18 polských horníků uvěznil zával. Záchranáři se je snaží vyprostit

V dole na měď na jihozápadě Polska zůstalo v podzemí nejméně 18 horníků. Záchranářům, kteří při pátrání nasadili veškerou dostupnou techniku, se je konečně podařilo lokalizovat. Zatím ale nenavázali kontakt, sesuv půdy totiž přerušil telefonní i optické kabely.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šachta Rudna na jihozápadě Polska, kde zával uvěznil horníky

Šachta Rudna na jihozápadě Polska, kde zával uvěznil horníky | Zdroj: Reuters

Situace v dole zůstává podle mluvčího majitele Dariusze Wyborského velmi nebezpečná.

„Stále jsme se nedostali na místo, kde by bylo třeba kopat. Situace v hlavní šachtě je pořád velmi nestabilní. Ze stropu padají kameny a záchranáři tam nemohou bezpečně pracovat. Proto jsme zahájili hlavní práce ze sousedního dolu. Všechny stroje pracují na plno, abychom se co nejdřív dostali do zavalené části,“ přiblížil.

V dole Rudna pracovalo pod zemí 42 horníků. Dvacet z nich se dostalo bez potíží na povrch. Čtyři další jsou zranění, z toho jeden vážně.

K neštěstí došlo včera pozdě večer v hloubce asi 1000 metrů. Otřesy způsobené podzemním sesuvem naměřili i seismologové, dosáhly síly skoro pět stupňů.

Ondřej Himmer, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme