Akce ukrajinské armády na východě země pokračuje. V Oděse vyhlásili smutek za mrtvé

Už 46 mrtvých si podle nejnovějších informací vyžádaly požár domu odborů a nepokoje v Oděse na jihu Ukrajiny. Ruské ministerstvo zahraničí vyzvalo Kyjev, aby oznámil, jestli jsou mezi oběťmi také Rusové. Na východě Ukrajiny mezitím pokračuje operace ozbrojených sil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská armáda poblíž města Slavjansk

Ukrajinská armáda poblíž města Slavjansk | Zdroj: Reuters

Poslední informace hovořily o postupu Ukrajinské armády v Kramatorsku. Vojáci údajně obsadili klíčové objekty, které dosud ovládali separatisté.

Už předtím příslušníci Národní gardy a armády obsadili televizní věž. Ta byla dosud obsazena tamními povstalci, kteří vypnuli ukrajinské kanály a zapnuli ruské.

Vojenská akce začala už včera ráno, kromě Kramatorsku se zaměřila zejména na Slavjansk. Ukrajinská armáda dobyla údajně asi polovinu stanovišť separatistů ve Slavjansku, ale také přišla o dva vrtulníky. Několik vojáků zemřelo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ukrajině sleduje moskevský zpravodaj Martin Dorazín

I když se postup jednotek zpomalil, vojenská akce podle Kyjeva pokračuje dál.

Několik mrtvých je údajně i na straně separatistů. Samozvaný starosta Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov oznámil, že v průběhu nočního útoku ze strany radikálů z Pravého sektoru na kontrolní stanoviště nedaleko Slavjansku zahynulo nejméně deset lidí a desítky byly zraněny.

Radikálové tam údajně zahájily palbu do živého štítu z místních obyvatel, kteří přišli bránit kontrolní stanoviště. Informaci se však zatím nepodařilo ověřit z nezávislých zdrojů.

Rada bezpečnosti OSN se mimořádně sešla kvůli střetům ve Slavjansku

Číst článek

Nejtragičtější událost posledních dnů z hlediska počtu obětí nesouvisí s akcí ukrajinské armády. Může za ní včerejší střet proruských a prokyjevských aktivistů v Oděse. Nejnovější informace mluví o 46 obětech. Oděsa za ně drží třídenní smutek.

Podle informací z různých médií by mělo být mezi oběťmi 15 Rusů a pět občanů Podněstří. Policie to však zatím nepotvrdila. Lékaři zatím identifikovali osm mrtvých, všichni jsou obyvateli Oděsy. Počet zraněných prý dosáhl 130.

Ruská Rada federace horní komory parlamentu žádá nezávislé mezinárodní vyšetřování příčin tragédie v Oděse.

Podle Kyjeva tragédii vyprovokovali ruští agenti a ruské tajné služby. Moskva to však odmítla a nazvala to cynickou lží.

„Jeden z ruských politologů říká, že se situace nachází na prahu občanské války. Možná to tak skutečně je. Ale například v Charkově nebo Doněcku je podle kolegů naprostý klid,“ dodal moskevský zpravodaj ČRo Martin Dorazín.

Spojené státy odsoudily násilnosti na Ukrajině. V Oděse zahynuly při střetech desítky lidí

Číst článek

Kromě tragických zpráv dnes z Ukrajiny přišla i jedna pozitivní. Proruští radikálové ve východoukrajinském Slavjansku propustili tým evropských vojenských kontrolorů, mezi nimiž je i český podplukovník.

Propuštěno bylo všech sedm důstojníků a pět členů jejich doprovodu.

Vojenská situace na Ukrajině 2. května 2014 | Foto: ČTK

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme