Až 10 mrtvých si vyžádaly noční boje ve východoukrajinském Kramatorsku

Ukrajinské armádní síly pokračují v operaci na východě země. V Kramatorsku si boje s proruskými ozbrojenci vyžádaly údajně až deset mrtvých. Střelba se také ozývala z Kosťantynivce, Mariupolu a Lugansku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Kramatorsku se pokoušeli zabránit postupu ukrajinských jednotek mimo jiné zapalováním aut

Obyvatelé Kramatorsku se pokoušeli zabránit postupu ukrajinských jednotek mimo jiné zapalováním aut | Zdroj: Reuters

Podle svědků ukrajinští vojáci kontrolují prakticky všechny významné objekty v Kramatorsku – budovu policie, zpravodajské služby i vysílač. Domobrana zůstává zabarikádovaná v budově městské rady.

Obyvatelé Kramatorsku se pokoušeli zabránit postupu ukrajinských jednotek přehrazováním ulic, vytvářením lidských štítů a zapalováním aut. Doprava nefunguje, protože jako barikády posloužily i trolejbusy.

Střelba se také ozývala z Kosťantynivce, Mariupolu a Lugansku, kde Národní garda hájí budovu vojenské správy. I tam jsou hlášeni mrtví a zranění. V Doněcku domobrana vyrabovala sídlo průmyslového svazu a ukradla cenné předměty. V řadě měst není jasné, kdo města na východní Ukrajině kontroluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ukrajině sleduje moskevský zpravodaj Martin Dorazín

V Mariupolu dali ukrajinští vojáci rebelům pět minut na opuštění radnice, kterou okupovali. Situaci ve městě popsala ruské televizní stanici Rossija 24 obyvatelka města:

„Přibližně v osm hodin večer u nás zablokovali silnice kolem města. Vojáci pak obklíčili radnici a byla slyšet střelba a křik. Na ulici houkaly sirény, pak bylo ticho.“

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk chce podrobně vyšetřit páteční události v Oděse. Při zásahu policie proti proruským separatistům tam zemřelo 40 lidí. Většina z nich byli právě rebelové, kteří zemřeli v hořícím domě, ve kterém se dříve zabarikádovali.

Jaceňuk BBC řekl, že národní bezpečnostní složky selhaly, když nedokázaly včas uklidnit situaci a zabránit ztrátám na životech, a že se Rusové a proruští rebelové snaží rozpoutat v zemi občanskou válku i přesto, že vláda separatistům už téměř ve všem ustoupila.

„Vyslali jsme velmi jasný vzkaz všem v této zemi, že jsme připraveni změnit ústavu, jsme připraveni zřídit lokální vlády a úřady, jsme připraveni udělat cokoliv, aby naše země zůstala vcelku. Musíte ale mluvit s těmi, kteří chtějí poslouchat. Rebely s kalašnikovem v ruce ale žádný dialog nezajímá,“ uvedl Jaceňuk.

„Proukrajinští svědci tvrdí, že to byla provokace proruských sil, které celou tragédii vyprovokovaly. Začaly házet kameny a zápalné lahve na mírovou ukrajinskou demonstraci. Naopak proruští aktivisté tvrdí, že na ně zaútočili příslušníci mejdanu a Pravého sektoru, zahnali je do budovy, kterou zapálili,“ říká moskevský zpravodaj Martin Dorazín.

Podle ukrajinské zpravodajské služby tuto tragédii vyprovokovali proruští aktivisté, jde tedy o operaci diverzních ruských sil.

„Dokonce se tajné službě a policii, která zadržela více než sto účastníků incidentu, podařilo identifikovat některé lidi jako občany Ruské federace včetně jmen, a předali to ministerstvu zahraničí, které zřejmě předá protestní nótu ministerstvu zahraničí Ruské federace,“ dodává Dorazín.

Podplukovník Přerovský je zpět v Praze, v zajetí ruských separatistů strávil 8 dní

Číst článek

Zpátky domů se zatím vrátili pozorovatelé OBSE, zajatí před více než týdnem ve Slavjansku. Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO při přivítání osvobozených v Berlíně obvinil Rusko z dezinformační kampaně, jejímž cílem je znemožnit volby na Ukrajině:

„My jsme vlastně svědky něčeho úplně nového, to je občanská válka vedená profesionály. Tady se jeden týden pan prezident Putin čílí nad tím, že někdo napadá nebo odzbrojuje rusky mluvící Ukrajince. Druhý den se čílí, že na úplně stejné lidi se nějakým způsobem útočí, akorát se pak zapomene a nazve je ruskými vojáky.“

Rusko v těchto dnech výrazně posiluje své vojenské posádky na anektovaném Krymu a přemísťuje na poloostrov letecké síly a motostřelecké útvary. Napsala to dnes ukrajinská státní agentura Ukrinform s odvoláním na ukrajinské armádní analytiky.

Martin Dorazín, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme