Baskové volí do regionálního parlamentu. Volby ukáží, jak vážně to myslí s nezávislostí

Obyvatelé španělského regionu Baskicko dnes půjdou k volebním urnám. Budou rozhodovat o složení regionálního parlamentu. Předčasné volby v Baskicku vyhlásila menšinová socialistická vláda, která nemá parlamentní většinu nutnou ke schválení rozpočtu na příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky na radnici v Donostii-San Sebastiánu - první španělská, až pod ní vlajka baskická

Vlajky na radnici v Donostii-San Sebastiánu - první španělská, až pod ní vlajka baskická | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Průzkumy ukazují, že ve volbách pravděpodobně zvítězí Baskická národní strana, i když většinu zřejmě nezíská. Strana usiluje o odtržení Baskicka od zbytku země.

S výjimkou posledního mandátu socialistů byli právě nacionalisté v čele regionální politiky Baskicka nepřetržitě od roku 1980.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z Baskicka, kde se volí do regionálního parlamentu, připravil redaktor ČRo Jaroslav Skalický

Baskové jdou k volbám poprvé od loňského října, kdy teroristická organizace ETA vyhlásila příměří a definitivní konec svých ozbrojených akcí.

ETA od roku 1968 bojovala za samostatný baskický stát. Připravila přitom o život víc než osm stovek lidí. Baskové přesto na její ozbrojený boj nezapomínají.

Stále s ní sympatizují a veřejně žádají propuštění jejích vězněných příslušníků.

„Ti čtyři lidé jsou ve vězení, protože byli příslušníky ETA. A ten nápis Etxera znamená pošlete vězně domů,“ popisuje Raffaelo Sota transparent s portréty dvou mužů a dvou žen.

Dodává, že většina lidí si přeje nezávislost, proto však není třeba zabíjet. Samostatnost chtějí získat demokratickým způsobem.

„Teď potřebujeme víc hlasů než ti ostatní, a když jich budeme mít 80 procent, určitě budeme nezávislí,“ myslí si Raffaelo Sota a dodává:

„Kdo ví, kdy se tak stane, je to náš sen, třeba to bude příští rok, možná za deset let. Ale doufáme v to, doufáme. Jsme Evropané, ale naše myšlení, naše výchova jsou baskické. Naše země je Baskicko.“

Opravdu si přejí nezávislost?

Podle Jindřicha Husičky, který v regionu žije, to ale spousta lidí se samostatností nemyslí zas tak vážně. Říká, že pro Basky je velmi výhodné chtít nezávislost, protože Španělsko jim za setrvání uvnitř státu slibuje různé benefity.

Díky autonomii a vyspělému průmyslu Baskicko lépe odolává současné krizi. Nejlépe to vystihuje míra nezaměstnanosti. Zatímco Španělsko hlásí 25 procent, v Baskicku je to jen 12.

Kromě Baskicka se volby do regionálního parlamentu konají také v Galícii. O znovuzvolení se bude snažit dosud vedoucí lidová strana.

Její neúspěch bude považován za signál nespokojenosti obyvatel s centrální lidovou stranou premiéra Rajoya.

Jaroslav Skalický, Ľubica Zlochová, Tereza Svobodová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme