Belgická policie při nočním zátahu v Bruselu zatkla 16 lidí, Abdeslam je dál na útěku

Belgická policie opět nezatkla Salaha Abdeslama, jednoho z údajných spolupachatelů teroristických útoků v Paříži. Oznámila to belgická federální prokuratura. Policie při noční razii v Bruselu a na dalších místech Belgie zatkla celkem 16 lidí a prohledala 19 domů nebo bytů. V Bruselu stále platí nejvyšší stupeň ohrožení teroristickými útoky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie v Bruselu večer uzavřela několik oblastí, údajně zasahovala proti teroristům

Policie v Bruselu večer uzavřela několik oblastí, údajně zasahovala proti teroristům | Zdroj: Reuters

Policejní komanda dnes v noci zasahovala na několika místech v Bruselu – v samotném centru a na několika předměstích a v belgickém Charleroi a poblíž města Lutychu.

Policie zatkla celkem 16 lidí. Hledaný Salah Abdeslam, po němž policie kvůli jeho údajnému zapojení do teroristických útoků v Paříži už více než týden intenzivně pátrá, není mezi zadrženými a je dál na útěku.

Podle nepotvrzených informací byl spatřen poblíž Lutychu, ale policii ujel ve voze BMW. Údajně mířil směrem k německým hranicím.

Britská letadla by mohla na pozice IS v Sýrii začít útočit ještě do Vánoc

Číst článek

Jeho bratr Mohamed ho v belgické televizi vyzval, aby se vzdal policii: „Doufám, že mě vidí a slyší. Moje rodina je otřesená tím, co se děje. Mamince se vede skutečně špatně. Přeju si jen to, aby se vzdal."

Abdeslam u sebe podle úřadů může mít vestu s výbušninami, kterou podle dosavadního stavu vyšetřování nepoužil během teroristických útoků v Paříži.

Belgičtí vojáci střeží bruselské náměstí Grand Place | Foto: Reuters

Prokurátor Eric Van Der Sypt mimo jiné řekl, že při policejní operaci v Bruselu nebyly nalezeny žádné zbraně ani výbušniny. V bruselské čtvrti Molenbeek se podle něj střílelo, není ale jasné, kdo zbraně použil.

Policie v Bruselu uzavřela několik oblastí, zřejmě v souvislosti s teroristickou hrozbou

Číst článek

V belgické metropoli už od víkendu platí nejvyšší - čtvrtý stupeň bezpečnostních opatření, a to kvůli věrohodným informacím o bezprostřední hrozbě teroristického útoku. Od soboty proto v Bruselu nejezdí metro, zavřeny jsou muzea a galerie, zrušena byla řada sportovních či kulturních akcí.

Dnes zůstanou v Bruselu zavřené školy i školky a nadále nebude jezdit metro. Řada institucí, které ve městě sídlí, jako je Evropská komise nebo NATO, umožní některým zaměstnancům práci z domova. Pro zbytek Belgie platí třetí stupeň ohrožení.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme