Belgii postihly největší záplavy za posledních 20 let. Dva lidé zemřeli

Belgií se žene povodňová vlna. Dosud si vyžádala dva lidské životy. Už dva dny prakticky nepřetržitě prší a stejné počasí má nad Belgií vydržet i dnes. Zatím velká voda působila hlavně materiální škody a přerušení dopravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hustý déšť doprovázel silný nárazový vítr

Hustý déšť doprovázel silný nárazový vítr | Foto: Tomáš Adamec

„Takové povodně nepamatujeme,“ říkají starostové obcí jak ve Vlámsku na severu země, tak na jihu ve Valonsku. Právě tam v obci Beaumont zahynuli dva lidé. Dvaasedmdesátiletá žena se utopila v zaplaveném autě a jednoho muže strhl proud říčky Hantes, když se snažil dostat do svého domu.

Dramatická je situace ve vlámských Ardenách, v okolí Bruselu a ve východních Flandrech kudy říčky odvádějí vodu do hlavního toku řeky Scheldy ústící v Antverpách do moře. Radnice sice nechaly otevřít 33 záchytných protipovodňových nádrží, ale ty se záhy naplnily a voda se rozlévá dál.

Voda zatím zaplavuje ulice městeček kolem menších toků a hrne se přes náspy silnic. Předpověď počasí ale nevěští nic dobrého. Stále má pršet a v dalších dnech se má výrazně ochladit. V noci až k bodu mrazu.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme