Běloruská policie tvrdí, že zatkla pachatele atentátu v metru

Běloruská policie zadržela dva muže, podezřelé z účasti na útoku v minském metru. Jeden z nich byl podle vyšetřovatelů tím, kdo atentát přímo vykonal. Při pondělním útoku zahynulo 12 lidí a téměř 2 stovky dalších utrpěly zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bělorusko - výbuch v minském metru

Bělorusko - výbuch v minském metru | Zdroj: ČTK

Oba podezřelí jsou rodilí Bělorusové. Ani jeden z nich nebyl dosud trestán, policie ale vyšetřuje jejich možné propojení s neobjasněnými explozemi trhavin z minulosti, konkrétně ve Vitebsku v roce 2005 a v Minsku o 3 roky později.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyšetřování atentátu v Bělorusku mluvil v poledních Ozvěnách dne Jaroslav Šimov z ruské sekce Rádia Svobodná Evropa

Vyšetřovatelé svá nynější podezření opírají o videozáznamy z kamer, umístěných v metru i na ulici. Na nich je vidět, jak jeden z dopadených mužů nechává na nástupišti pod lavičkou tašku a poté odchází. Na dálku pak údajně trhavinu odpaluje.

Podle policie je tento pětadvacetiletý, dříve netrestaný muž, pravděpodobným strůjcem atentátu. Vyšetřovatelé údajně vylučují, že patří ke kavkazským radikálům. Co by mohlo být motivem útočníků není zatím jasné.

Opozice se obává, že režim využije útok k tomu, aby zesílil represe proti nezávislým strukturám. Opoziční Běloruská národní fronta už požádala úřady, aby nezneužívaly situaci k dalším represím vůči opozici.

Podle Jaroslava Šimova z ruské sekce Rádia Svobodná Evropa mají úřady situaci už teď pevně pod kontrolou. „Nevím, k čemu by vedlo další utahování šroubů. Nejdůležitějším úkolem by mělo být zjištění, kdo skutečně za atentátem stál,“ myslí si Šimov.

Igor Maňour, Petr Vavrouška, Adéla Havránková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme