Běženci kempují v budapešťském metru. Sní o Vídni a Mnichově

Budapešť-Vídeň-Mnichov. Donedávna jenom jeden z mnoha spojů v jízdním řádu, dnes pro spoustu migrantů vysněná cesta za novým životem do Německa. Na nádraží Keleti v Budapešti ale policie nechce pustit utečence k vlakům, které tímto směrem odjíždějí. Přímo ve vagonech jich proto ubylo, složitou situaci to ale nevyřešilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běženci odpočívají v budapešťském metru nedaleko nádraží Keleti

Běženci odpočívají v budapešťském metru nedaleko nádraží Keleti | Zdroj: Reuters

To, co kdysi býval obyčejný vestibul stanice budapešťského metra, je dnes jakýsi provizorní tábor. Říká se mu tranzitní zóna a fungují tady třeba i provizorní lékařské týmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Keleti v Budapešti a Westbahnhof ve Vídni. Stanice, které vyhlížejí běženci při cestě přes Balkán do Německa. Jednu se strachem, druhou s úlevou. Natáčel V. Berger

Je sem přivedena voda z požární hadice, u které stojí hrozen dětí, žen i dospělých mužů, a všichni z ní pijí nebo v ní dokonce perou prádlo.

Tito běženci sní hlavně o tom, aby se dostali do vlaku, jako je třeba noční spoj z Budapešti do Vídně.

Když už tam přijedou, na vídeňském nádraží Westbahnhof, které je největší přestupní stanicí pro migranty mířící z Balkánu směrem do západní Evropy přes Rakousko, je pro ně připraven základní servis od zdravotní péče přes občerstvení až po nabídku ubytování.

O uprchlíky se v Mnichově na nádraží postaraly stovky dobrovolníků

Číst článek

V úterý se tady žádný velký nával nekonal, prošlo tudy maximálně několik desítek lidí, všichni tady ale ještě mají v čerstvé paměti pondělí, kdy na Westbahnhof dorazilo z Maďarska téměř 4000 lidí, a podvědomě tuší, že tato situace se může kdykoli opakovat.

Migranti nastupují ve Vídni do vlaku směr Mnichov | Foto: Reuters

Vojtěch Berger, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme