Británii prý hrozí bezprostřední nebezpečí teroristického útoku

Evropě podle odborníků hrozí bezprostřední nebezpečí teroristického útoku. Nejpravděpodobnějším cílem teroristů by se mohla stát Velká Británie. Zvýšený stav pohotovosti je ale také ve Francii a Německu. Zpravodajským službám se přitom nyní podařilo překazit plán radikálů, který měl ohrozit několik evropských měst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

To, že Evropě skutečně hrozí bezprostřední nebezpečí teroristických útoků, potvrzuje i bezpečnostní poradce a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor. „Za nejvíce ohroženou zemi bych označil Velkou Británii, protože ta bojuje svoji válku s terorem na několika frontách, ať už je to Somálsko, Jemen nebo Pákistán,“ podotkl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bezpečnostní poradce a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor ve Světě o druhé.

U Velké Británie, ale i u jiných zemí, je podle něj problémem také takzvaný domácí terorismus. „Kdy lidé nemusí být na nikoho napojeni. Ale myslím si, že ta hrozba tu je. A myslet si, že se nám stoprocentně podaří odvracet jakékoli hrozby terorismu, tak jako se to daří Spojeným státům od roku 2001, je věc, které bychom věřit neměli,“ řekl Šándor.

V médiích se zároveň stále častěji mluví o chystaných atentátech ve stylu Al-Káidy. „Oni chtějí dosáhnout spektakulárního útoku na citlivé cíle západního světa. Těmito útoky se nás snaží donutit, abychom se částečně zbavovali svobod, kterých si užíváme. Krásným dokladem toho jsou nekončící fronty při odbavování na letišti, kdy používáme leteckou dopravu v mnohem větší míře než tomu bylo předtím. To bych řekl, že bude cílem Al-Káidy,“ poznamenal Šándor.

Upozorňuje také na fakt, že v západním světě neexistuje žádná natolik dokonalá bezpečnostní služba, která by byla schopna kontrolovat život celé země a postihnout všechny kriminální skupiny nebo organizovaný zločin.

Ondřej Černý, Helena Berková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme