Bulhar se chtěl na protest upálit, uhasili ho kolegové. Jeho stav je kritický

V bulharské Varně se na protest proti zkorumpované radnici chtěl upálit jeden z jejích zaměstnanců - šestatřicetiletý Plamen Goranov. Mnozí Bulhaři ho označují za místního Jana Palacha.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromadné protesty Bulharů proti monopolům v oblasti energetiky, v tomto případě českého ČEZ a Energo-Pro a rakouského EVN.

Hromadné protesty Bulharů proti monopolům v oblasti energetiky, v tomto případě českého ČEZ a Energo-Pro a rakouského EVN. | Foto: AP, Valentina Petrova

Goranovi kolegové stihli včas zasáhnout a svého spolupracovníka uhasit. Goranov teď leží v nemocnici s popáleninami na 80 procentech těla. Jeho stav je kritický a lékaři ho udržují v umělém spánku. Pokud jde o jeho přežité, nejsou příliš optimističtí.

Muž se záhy stal jedním ze symbolů masivních bulharských demonstrací proti vysokým cenám energií, vládě, chudobě a politickým poměrům. Ty ve čtvrtek způsobily až pád středopravého kabinetu premiéra Bojka Borisova. Zemi teď čeká úřednická vláda a v dubnu nejspíš i předčasné volby.

Přestože ale parlament odhlasoval demisi vlády, protesty nekončí. Ve Varně se obracejí i proti tamnímu primátorovi. Demonstranti požadují svolání takzvaného Velkého národního shromáždění, volají po změně ústavy země.

Silvie Třeslínová, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme