Bývalý šéf Škody Auto se bude zodpovídat u soudu

Někdejší personální šéf automobilky Škoda obviněný z korupce a zpronevěry stane dnes u soudu ve Wolfsburgu. Helmuth Schuster byl už za své chování odsouzen na jeden rok odnětí svobody s podmínečným odkladem. Proti rozsudku se ale odvolal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobily Škoda

Automobily Škoda | Foto: Robert Mikoláš

Soud údajně nemá na stole žádné nové důkazy, k soudnímu jednání nejsou přizvaní noví svědci a nečeká se ani účast někdejšího vysokého manažera Škody Auto.

„Nechává se zastupovat svými advokáty. Jde v podstatě o formální záležitost. Trestní příkaz je specifickou záležitostí Německa, nenutí obžalovaného před soudem stát, pokud je zastoupen právním zástupcem,“ vysvětlil spolupracovník Českého rozhlasu Jaroslav Šonka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Šonka mluvil na rádiu Česko o procesu s Helmutem Schusterem

Prokuratura viní Schustera, že v německé pobočce Škodovky vytvořil pro přítelkyni kolegy speciální místo, aniž by odváděla jakoukoli práci. A také, že nelegálně převzal částku 100 tisíc eur při výběru lokality pro závod Volkswagenu v Indii. Tu pak použil na nákup luxusního vozu Lamborghini.

Schuster figuroval také mezi dalšími manažery, kteří si nechali proplácet desetitisíce za návštěvy pražských nevěstinců.

Aféra pro Volkswagen ještě nezkončila

„Procesů v této aféře bylo hned několik. Začaly koncem roku 2007 a týkaly se lidí, kteří zacházeli se svým okolím tak, jak to bývalo zvykem. Byli překvapeni, jak vysoké byly tresty a pokuty. Nejslavnější jméno v tomto kontextu je Peter Hartz, který radil kancléři Schroederovi, jak uspořádat v Německu sociální pomoc novým způsobem. Stále ještě existují debaty, které používají jeho jméno jako jméno politického reformátora. Přesto byl obžalován a posléze odsouzen,“ pokračoval Šonka.

V minulých procesech padaly vesměs podmíněné tresty s pokutami až do výše sto tisíc eur. Manažerská existence těchto lidí je zničena, což je zřejmě nejhorší trest.

Ani pro samotnou firmu Volkswagen není aféra ještě uzavřenou záležitostí.

„I v tomto procesu hrozí, že se soud bude znovu obracet na kancelář Ferdinanda Pecha, spolumajitele firmy Volkswagen. Z některých výpovědí je zřejmé, že kancelář schvalovala určité účty, z nichž bylo patrné, že jde o něco nekalého,“ dodal Šonka.

Klára Stejskalová, Václav Rojík, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme