Černé skříňky zříceného malajsijského letadla se oficiálně stále postrádají

Pátrání po černých skříňkách z sestřeleného boeingu nad východní Ukrajinou je oficiálně stále bezvýsledné. Nic není jisté, ačkoliv se objevují spekulace, že skříňky jsou v rukou proruských separatistů. Tomu nasvědčují i videozáběry a rozhovory zveřejněné ukrajinskou rozvědkou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pátrání mezi troskami malajsijského letounu

Pátrání mezi troskami malajsijského letounu | Zdroj: Reuters

Doposud se výrobci dušovali, že černou skříňku lze najít i hluboko ve vodě, ale oba případy Malasijských aerolinií ukazují, že to není jednoduché.

„Předpis určuje, co má černá skříňka zapisovat. Jak zapisovač letových údajů, tak zapisovač zvukových údajů, neboli hluku v kabině posádky a radiokomunikace,“ zdůraznil Petr Navrátil, zástupce generálního ředitele Úřadu pro civilní letectví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Způsob pátrání po černých skříňkách v případě ztroskotání letounu popsal Petr Navrátil, zástupce generálního ředitele Úřadu pro civilní letectví.

„S lokalizací je to složitější pod vodou. Přístroj musí mít zařízení, které umožní jeho lokalizaci pod vodou. Je to rádiový vysílač kombinovaný s akustickým vysílačem, který vydrží vysílat zhruba jeden měsíc.“

„Pro použití na zemi je tento vysílač nevhodný, protože je umístěný vně zapisovače a při dopadu na zem je to pochopitelně to první, co se oddělí a na zemi nevysílá,“ připomněl Navrátil.

„Takže lokalizace černé skříňky, která je ve skutečnosti oranžová, probíhá vizuálně.“

Záchranáři už našli 251 obětí nehody malajsijského letadla

Číst článek

Navrátil také poznamenal, že kvalifikované pátrací týmy vědí, kde se skříňka v konkrétním typu letadla nachází.

„Nejdříve musí najít část trupu, kde je umístěna, a potom hledají samotnou skříňku. Hledání probíhá výlučně vizuálně.“

„Musíte jí najít, případně vykopat ze země. Nemá žádný vysílač, nedá se nijak zaměřit,“ zdůraznil Petr Navrátil, zástupce generálního ředitele Úřadu pro civilní letectví.

Spekulace o zametání stop

V posledních hodinách se množí zprávy, podpořené nepotvrzenými odposlechy a videozáznamy, že separatisté manipulují důkazy, které by mohly ukazovat na jejich vinu.

„Řekl bych, že manipulují úplně všichni, protože například na záznamu Flightradar24, kde je veden let všech letadel, tak nebylo možné si tento let znovu přehrát. Takže o manipulacích si můžeme domýšlet cokoli,“ uvedl letecký publicista Martin Velek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zjišťování příčin tragédie mluvil letecký publicista Martin Velek

„Jsme stále v poloze nepotvrzených zpráv. Je zde skutečně obrovský prostor pro politiku, nikoli věcné věci.“

Skeptický je Velek i k možnostem černých skříněk. „Protože to, co ony nahrají, jsou věci, které se odehrály na palubě letadla. To znamená, zásah raketou, ať už je kamkoli, tak mohla být slyšet exploze.“

„Ale ten systém, který ukazuje, co se dělo v letadle – tak tam je jisté, co se ukáže. Náhlé poruchy mnoha systémů, poruchy hermetizace trupu.“

Žádná strana nechce mít v ruce černého Petra. „Aby on byl vyhlášen za viníka,“ poznamenal letecký publicista Martin Velek.

Malajsie je nespokojená s vyšetřováním letecké tragédie na Ukrajině, posílá ministra

Číst článek

Ľubomír Smatana, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme