Dlouho do noci zapíjeli Britové svého možného příštího krále

Má 3 kila 80 a zatím se neví, jak se bude jmenovat. Už teď je ale jasné, že má namířeno na britský trůn. Řeč je o synovi, který se včera pozdě odpoledne narodil vévodkyni Kate a princi Williamovi. Z miminka se raduje snad celá Británie. V Londýně byl epicentrem oslav Buckinghamský palác, kam posel přivezl oznámení o narození malého prince. Takhle to tam vypadalo před pár hodinami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Narození malého prince se oslavovalo hlavně u Buckinghamského paláce

Narození malého prince se oslavovalo hlavně u Buckinghamského paláce | Foto: Jiří Hošek

Před Buckinghamským palácem se slaví, ale podle zpravodaje Českého rozhlasu na místě nejde o nic divokého. Jednoho mladíka, který se chtěl vykoupat v kašně před palácem, dobře naložení policisté vytáhli ven. Jsou tu Britové i zahraniční turisté a jsou tady taky poddaní Jejího Veličenstva ze zemí Britského společenství, jako třeba Elein a Theresa z Nového Zélandu:

„My jsme hlavně nadšené, že Kate má miminko, teď je z ní máma a to je to, co tu slavíme,“ hlásily na mikrofon skvěle naladěné Novozélanďanky, které si prý přinesly 8 lahví šampaňského, ze kterých 9 vypily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Narození malého prince se oslavovalo hlavně u Buckinghamského paláce. Byl tam i zpravodaj ČRo Jiří Hošek

„Kate s Williamem už nějakou dobu vystupují tak, aby ukázali moderní tvář monarchie. Kate mluvila i o tom, že chtějí být co nejcivilnější rodiče. Ten uvolněný přístup bude pokračovat,“ věří.

„Je to dobrá věc, znamená to pokračování monarchie. To je to, co dělá Británii velkou. Myslím si, že monarchie nezkrachovala. Možná zkrachovaly jiné politické systémy, ale ne tenhle. Jestli je v Británii jedna věc, která funguje, pak je to monarchie,“ myslí si mladý Brit Charles, který je rád za nového následníka trůnu.

Kate se synem zřejmě odpoledne odjede domů, chlapcovo jméno ještě není známé

Číst článek

Ani hodinu po půlnoci nejeví hloučky před Buckinghamským palácem zájem končit a zamířit k domovu. Velmi podobně to vypadá i na dalších místech Spojeného království. Je jisté, že narození prince Cambridgeského je přesně tím typem události, kdy šéfové budou úterní pozdní příchody bez přemýšlení tolerovat.

Den poté

Dnešní britské noviny nebo rozhlasové a televizní zprávy jsou monotématické. Deníky měly sice málo času na přípravu článku, ale předhánějí se v originalitě.

Asi nejdále došel bulvární Sun, který si pro slavnostní příležitost dokonce změnil název, prostřední písmenko vyměnil za ‚o‘ a vyšel pod titulkem Son (syn).

Deník Guardian zprovoznil speciální tlačítko, kterým čtenáři mohou zablokovat články o narození královského potomka. List Independent je známý tím, že o královské rodině informuje velmi střídmě, a v tomto trendu pokračuje dál.

Británie má budoucího následníka trůnu, vévodkyně Kate porodila syn

Číst článek

Následníci na britský trůn | Foto: Český rozhlas

Hlavně, že je zdravý, říkají poddaní britské královny, které zpráva o následníkovi zastihla v Praze

Číst článek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme