Drtivá většina Němců není spokojena se svými politiky

Němci nejsou spokojeni se svými politiky. Celých 79 procent obyvatel Spolkové republiky si myslí, že politici neberou při svých rozhodnutích žádný ohled na přání lidu. Vyplývá to z průzkumu pro časopis Stern.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci jaderné energie se u Dalle připoutali k rouře uložené pod železniční kolejnicí.

Odpůrci jaderné energie se u Dalle připoutali k rouře uložené pod železniční kolejnicí. | Zdroj: ČTK

Německo zažilo v posledních týdnech několikrát masové protesty, především proti atomové energii nebo proti stavbě předraženého nádraží ve Stuttgartu. V této souvislosti se objevila poptávka po přímé demokracii.

Téměř polovina, přesně 43 procent Němců si myslí, že ani účastí ve volbách politická rozhodnutí nijak neovlivní. Proto by chtěli, aby se o životně důležitých projektech rozhodovalo v referendu. Tyto návrhy podporuje zejména dnešní opozice, tedy SPD, Zelení a Linke.

Vládní strany tvrdí, že vítězství ve volbách je dostatečným mandátem pro vládní rozhodnutí. Ministr vnitra se nechal slyšet, že o zákonech nemůže rozhodovat ulice.

Pro změnu ústavy ve prospěch přímé demokracie by musely zvednout ruku dvě třetiny členů Spolkového sněmu, což je v současnosti naprosto nepravděpodobné.

Klára Stejskalová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme