EU rozšíří sankce na dalších 12 Rusů. Zmrazí jim majetek a nepustí je do unie

Evropská unie rozšíří v souvislosti s krizí na Krymu své sankce na dalších 12 občanů Ruska. Zmrazí jim majetek a nepustí je do EU, rozhodl summit v Bruselu. Lídři zemí osmadvacítky tak reagovali na ruské připojení poloostrova, které unie neuznala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy na tiskové konferenci summitu EU v Bruselu

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy na tiskové konferenci summitu EU v Bruselu | Zdroj: Reuters

„Jde o představitele ruského parlamentu, lidi z okolí prezidenta Putina a některé představitele (konkrétně dva, pozn. red.) ruské armády,“ uvedl český premiér Bohuslav Sobotka.

Jména sankcionovaných, které v nejbližší době doplní od pondělí známý seznam 21 osob z Ruska i Krymu, budou zveřejněna zřejmě už dnes.

Podle informací Českého rozhlasu jsou mezi nimi vicepremiér Dmitrij Rogozin, poradci prezidenta Vladimira Putina Sergej Glazjev a Vladislav Surkov nebo novinář a přívrženec Kremlu Dmitrij Kiseljov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Summit v Bruselu sledovala na místě zvláštní zpravodajka ČRo Silvie Třeslínová

Ten v pondělí řekl, že Rusko je jediná země, která dokáže udělat ze Spojených států jaderný popel. Už dříve také novou kyjevskou vládu opakovaně nařkl z neschopnosti zajistit na Ukrajině právo a pořádek a v prosinci obvinil Švédsko, Polsko a Litvu z toho, že protesty na Ukrajině iniciovaly, aby poštvaly zemi proti Rusku.

Svůj vlastní seznam ruských představitelů, vůči kterým uplatňují své sankce, mají a doplňují také Spojené státy.

Evropští lídři dnes zároveň požádali Evropskou komisi i země, aby připravily možné hospodářské sankce a vypracovaly jejich dopady na ruskou i evropskou ekonomiku. K ekonomickým postihům by EU sáhla v případě, že Moskva bude situaci na Ukrajině dále destabilizovat.

Horní komora ruského parlamentu zpečetí připojení Krymu a Sevastopolu k Rusku

Číst článek

Novinářům to po půlnoci řekli předseda Evropské komise José Barroso a Herman Van Rompuy, který bruselskému summitu předsedal. Bylo také rozhodnuto o zrušení summitu EU-Rusko, konat se nemají ani dvoustranné schůzky s Rusy na nejvyšší úrovni.

Unie navíc vyzvala k dohodě na vyslání mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na Ukrajinu. „Pokud v příštích dnech nevznikne věrohodná mise OBSE, Evropská unie vyšle vlastní,“ poznamenal Van Rompuy.

Evropská unie podepíše s Ukrajinou asociační dohodu

Číst článek

Sobotka novináře informoval, že Česká republika je připravena se na misi EU podílet. V pondělí se situací kolem Ukrajiny bude zabývat česká Bezpečnostní rada státu.

Lídři EU dnes dopoledne podepíší s ukrajinským premirérem Arsenijem Jaceňukem politickou část připravené asociační dohody mezi unií a Ukrajinou. Osmadvacítka zároveň spouští rozsáhlý balík hospodářské pomoci určené Ukrajincům.

ČTK, Ondřej Houska, Silvie Třeslínová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme