Evropské státy odsuzují zákrok proti demonstrantům v centru Kyjeva

Situace na Ukrajině dnes nabrala spád. V noci policisté tvrdě zakročili proti demonstrantům na kyjevském náměstí Nezávislosti a rozebrali jejich barikády. Pokusili se také vyklidit radnici, která protestujícím slouží jako základna. Nakonec se ale policejní jednotky z akce stáhly. Situaci v hlavním městě sleduje řada evropských zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Kyjevě se dál protestuje, policie v noci razantně zasáhla, dopoledne se pak stáhla

V Kyjevě se dál protestuje, policie v noci razantně zasáhla, dopoledne se pak stáhla | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Poláci si dnes předvolali ukrajinského velvyslance, aby tvrdé policejní zásahy policie proti demonstrantům vysvětlil. Zástupce ukrajinské ambasády si pozvala i česká diplomacie.

„Česká diplomacie reaguje na situaci na Ukrajině téměř každý den. V Kyjevě jsem byl minulý čtvrtek a situaci jsem hodnotil a komentoval. Na základě toho jsme si pozvali zástupce ukrajinské ambasády, abychom mu vyjádřili znepokojení nad situací na Ukrajině a jakým směrem se vyvíjí,“ řekl ministr zahraničí Jan Kohout.

„V této chvíli komunikujeme s našimi partnery v rámci Visegrádské čtyřky a partnery v Evropské unii. Byli bychom rádi, kdyby se k tomu vyjádřila i Evropská unie a vydala prohlášení. My vydáme prohlášení v rámci V4, které jsme iniciovali a na kterém jsme participovali,“ dodal Kohout.

Policisté opustili kyjevské náměstí Nezávislosti, kde v noci rozehnali tisíce demonstrantů

Číst článek

Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová, která je stále v Kyjevě, policejní zásah proti demonstrantům kritizovala. Zdá se ale, že si ukrajinští policisté vzali poučení z předchozích akcí a tentokrát se zjevně vše obešlo bez většího počtu vážně raněných.

V ukrajinské metropoli je také náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. Ta se podle agentury Reuters snažila ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi vysvětlit, že to, co se v noci v Kyjevě dělo, je v demokratické společnosti naprosto nepřípustné.

Těžkooděnci rozehnali tisíce demonstrantů v centru Kyjeva, zbylé obklíčili

Číst článek

Do vývoje na Ukrajině se nepřímo snaží zasáhnout i Francie. Ministr zahraničí Laurent Fabius dnes přijme Vitalije Klička, jednoho z ukrajinských opozičních vůdců. Sedminásobný světový mistr v boxu je ve Francii velmi populární.

Šéf francouzské diplomacie řekl, že si cení jeho inteligence a toho, že Kličko není zkorumpovaný. Jde také o člověka s jasně proevropskými postoji. Právě takhle zaměřeného politika by si Francie přála mít v čele Ukrajiny.

V Kyjevě se dál protestuje, policie v noci razantně zasáhla, dopoledne se pak stáhla | Foto: Martin Dorazín

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme