Extrémní mrazy zabily v Evropě už přes 300 lidí. Problémy jsou hlavně v dopravě

Mráz v Evropě zabil už přes 300 lidí, nejvíc obětí hlásí Ukrajina. Například v Německu se na zamrzlém Labi zastavila lodní doprava. Kromě nízkých teplot trápí některé Evropany taky sníh. V Srbsku kvůli němu úřady na řadě míst vyhlásily stav nouze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zamrzlé auto u Ženevského jezera

Zamrzlé auto u Ženevského jezera | Zdroj: Reuters

Na Ukrajině za devět posledních dnů zemřelo v souvislosti s mrazy 131 lidí. Většinou jde o bezdomovce, kteří umrzli na ulicích.

Osm nových obětí hlásí i sousední Polsko, kde se jejich celkový počet vyšplhal na 53. V Rumunsku evidují 34 mrtvých.

Přehrát

00:00 / 00:00

Následky mrazivého počasí v Evropě shrnuje redaktorka Alžběta Havlová

Na Slovensku se zatím poslední obětí stal pětapadesátiletý muž. Ten umrzl cestou domů z hospody.

V Srbsku už v důsledku arktických mrazů zahynulo devět lidí. V 37 obcích panuje výjimečný stav, 70 tisíc osob je izolovaných od světa haldami sněhu. Zásobuje je armáda a policie.

Tisíce izolovaných obyvatel také čelí zimě v Bosně a Chorvatsku. V jedné chorvatské osadě se tak narodila Sněhurka. Tak totiž pojmenovala šťastná maminka svoji novorozenou dceru, kterou přivedla na svět jen za pomoci telefonické instruktáže lékaře.

Itálii paralyzoval sníh

Sedmnáct mrtvých hlásí Itálie, který se potýká s nejsilnějším sněžením za posledních 27 let. Problémy jsou hlavně v silniční dopravě v severní a střední části země. Některé úseky dálnic jsou uzavřené.

Mnohá města ve střední Itálii mají problémy s dodávkami proudu, vody a tepla. Sníh v zemi na Apeninském poloostrově zastavil i železniční dopravu, stovky cestujících uvízly na několik hodin ve vlacích. Obyvatelé Říma si stěžují na spadlé stromy a špatné zásobování supermarketů.

Zavřené zůstaly některé památky, včetně Kolosea. I přes mrazivé počasí se na svatopetrském náměstí v Římě sešla skupinka poutníků. Papež Benedikt XVI. před nimi vyjádřil naději na brzké jaro, byť je podle něj sníh krásný.

Zasněžené Římské koloseum | Foto: Reuters

Londýnské Heathrow, nejrušnější letiště v Evropě, včera zrušilo polovinu letů. Británie je totiž pod dvaceticentimetrovou sněhovou pokrývkou. Mnoho řidičů kvůli ní uvízlo přes noc na silnicích.

Dnes by se situace měla vrátit do normálu, letecké společnosti ale vyzývají pasažéry, aby si zkontrovali odlet svého spoje na internetu.

Ve Finsku klesly teploty ke 40 stupňům pod nulou. Na dálnici mezi Helsinkami a městem Lahki sníh a mráz způsobily hromadnou nehodu více než stovky vozidel.

Mráz ale přesahuje i hranice Evropy, sníh pokryl třeba i města v Alžírsku. Příčinou nezvyklé zimy je oblast vysokého tlaku nad západní Sibiří, odtud proudí studený vzduch na západ.

Alžběta Havlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme