Fillon je po sobotní demisi znovu francouzským premiérem

Novou francouzskou vládu, která včera podala demisi, bude znovu sestavovat premiér François Fillon. Dnes dopoledne ho tím pověřil francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který avizoval změny v kabinetu už před několika měsíci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský premiér François Fillon.

Francouzský premiér François Fillon. | Foto: Evropská komise

François Fillon dostal přednost před dalšími kandidáty, o nichž se dlouho spekulovalo. Důvodem může být stále relativně vysoká popularita, i to, že nedávný průzkum zjistil, že by Fillon v prezidentských volbách porazil předsedkyni opozičních socialistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci ve Francii sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Jan Pokorný

Zatím se zdá, že kabinet bude štíhlejší. Ze známějších jmen v něm chybí dosavadní šéf diplomacie Bernard Kouchner, který je jediným zástupcem levice ve vládě, ale také ministr práce Eric Woerth.Ten měl na starosti prosazení důchodové reformy, ale zároveň se s ním vlekl skandál spojený s financováním prezidentské kampaně Nicolase Sarkozyho.

Premiér Fillon se soustředí na dokončení reforem, na boj s nezaměstnaností a bezpečnost. Opozice označuje změny v kabinetu za 125. díl telenovely s tím, že je jedno, kdo sedí ve vládě, protože prý stejně o všem rozhoduje Nicolas Sarkozy.

Komentátoři se zatím shodují ve dvou věcech. Že výběrem Fillona prezident Sarkozy dal přednost kontinuitě, a že Francois Fillon politicky posílil.

Jan Pokorný, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme