Francie a Rumunsko hledají společné řešení situace Romů

V Paříži dnes pokračují francouzsko-rumunská jednání o situaci Romů. Francie postupuje v rušení nelegálních romských táborů a stovky lidí vrací do jejich původní vlasti. Zároveň se pařížská vláda obává, že Romové brzy znovu Rumunsko opustí a usadí se zpátky ve Francii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

z Francie do Rumunska se vrátila první skupina Romů

z Francie do Rumunska se vrátila první skupina Romů | Zdroj: ČTK

Zásada volného pohybu v EU nemůže sloužit jako alibi pro obchod s lidmi, prostituci a žebrání. Na tom se shodly obě strany. Do budoucna chtějí společnými silami potírat tyto kriminální jevy, k nimž je občas zneužívána romská komunita.

Rumunsko posílí počet svých policistů operujících na území Francie. Ta žádá Evropskou komisi o dohled nad využíváním peněz z evropských fondů Rumunskem. Měly by sloužit hlavně k integraci Romů a romská otázka by měla být pro rumunskou vládu prioritou.

Francie ve zpřísněné politice vůči nelegálním imigrantům neustane. Po schůzce se zástupci rumunské vlády má být v září v Paříži setkání ministrů vnitra zejména velkých zemí Evropské unie.

Jan Pokorný, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme