Francie nepřesvědčila státy G8 k vytvoření bezletové zóny nad Libyí

Francii se nepodařilo přesvědčit další státy G8 o nutnosti bezletové zóny nad Libyí. Proti bylo především Rusko a Německo. V závěrečném dokumentu vyzve skupina nejsilnějších ekonomik Radu bezpečnosti OSN jen ke zvýšenému tlaku na Kaddáfího režim, především pomocí ekonomických sankcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francie nepřesvědčila státy G8 k vytvoření bezletové zóny v Libyi

Francie nepřesvědčila státy G8 k vytvoření bezletové zóny v Libyi | Zdroj: Reuters

Jednotky vedené osobně syny plukovníka Kaddáfího se přesouvají na východ Libye. Do bojů s povstalci tak pravděpodobně zasáhnou nejlépe cvičení vojáci s nejlepší výzbrojí, kteří jsou nejvěrnější režimu. Podle svědků některým řadovým vojákům vadí, že musí střílet do civilistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v arabských zemích mluvil na Rádiu Česko zahraničně.politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

Pozorovatelé varují, že pokud Kaddáfí dobyje Benghází, dojde ke krvavému masakru. Mezinárodní společenství se přesto nemůže dohodnout na jednotném postoji a vojenská intervence, po které volají povstalci je v nedohlednu.

Uklidnit dění v Libyi se chce pokusit i Africká unie. Do země pošle delegaci v čele s jihoafrickým perzidentem Zumou. Politici, kteří mají dorazit o víkendu nebo příští týden, budou hodnotit humanitární situaci v zemi a apelovat na Kaddáfího, aby dodržoval lidská práva.

„Ono to sice může vypadat, že když v Libyi není bezletová zóna, nikdo neví, co se tam děje. Ale není to pravda. Američané začali již před časem sledovat zemi pomocí speciálních špionážních a monitorovacích letadel. To jsou systémy, které rozeznají předměty do velikosti tenisového míče. Takže cokoliv se v Libyi děje a je to v dosahu těchto letounů je zdokumentováno,“ říká zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

„Ve Spojených státech také samozřejmě přetrvávají vzpomínky na dvě války, v Iráku a v Afghánistánu, které nedopadly nebo nedopadají příliš šťastně a které vzbudily mnoho pochybností. A taky byly velice drahé. Se vzpomínkou na tyto dvě války řekl americký ministr obrany Robert Gates, že kdo po těchto válkách žádá po Americe válku třetí, měl by si nechat prohlédnout hlavu. A zavedení bezletové zóny by se válce rovnalo, protože většina odborníků se shoduje, že její prosazení by se nepodařilo, dokud nebudou vyřazeny libyjské protiletecké baterie,“ dodává Slezák.

Markéta Bartošová, Ondřej Bouda, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme