Francie posílá zpátky do Rumunska první desítky Romů

Francie vypravuje první letadlo směr Bukurešť, na jehož palubě je 79 Romů. Jsou to bývalí obyvatelé jednoho z nelegálních tábořišť, které úřady zrušily. Do konce srpna má odletět do Rumunska a Bulharska na 700 Romů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romské děti

Romské děti | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„To není normální,“ říká asi třicetiletá Romka s dítětem v náručí. „Nemáme tam bydlení, rodinu, nemáme v Rumunsku nic.“

Mnozí rumunští Romové před cestou do Francie prodali veškerý svůj majetek. Jejich návrat bude složitý. A jak připouštějí i francouzské úřady, nedá se zabránit tomu, aby se časem do Francie zase nevrátili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odsun Romů z Francie sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Jan Pokorný

Rumunský státní tajemník pro začlenění Romů Valentin Mocanu sice říká, že všichni se do Rumunska vracejí dobrovolně, ale mnozí Romové jsou jiného názoru.

„Vy byste chtěl odjet do Rumunska?“ ptá se jeden z Romů, a líčí svou zemi trochu dramaticky: „Tam nejsou tramvaje, tam nejsou domy, tam není nic.“

Jde o Romy, o kterých se říkalo, že ve Francii porušovali zákony. Teď ale vychází najevo, že se k návratu přihlásili dobrovolně a dostanou za to takzvaný repatriační příspěvek 300 eur pro dospělého a 100 eur pro dítě.

Státní rasismus

Francie chce do tří měsíců zrušit na 300 nelegálních tábořišť. Francouzsko-rumunská jednání se čekají koncem srpna. Rumunský ministr zahraničí už vyjádřil obavy, aby vše nesklouzlo k populismu a xenofobii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Publicista z francouzského Limoges Martin Hybler

Za vytváření spojnice mezi přistěhovalectvím a zločinností Francii silně kritizovala OSN. Kritika se ozývá i z řad francouzské levicové opozice, podle níž vláda nastoluje ‚státní rasismus‘.

Podle publicisty z francouzského Limoges Martina Hyblera mají události ve Francii nesporně vnitropolitické pozadí.

„Sarkozy měl velice zapotřebí odvést pozornost veřejnosti od skandálu, který se týkal paní Betancourtové a její štědré podpory prezidentské kampani. Bylo jasné, že pokud se začne mluvit proti Romům, 80 procent Francouzů bude tuto akci podporovat,“ míní Hybler. Romský problém ale podle něj ve Francii nesporně je.

Romy dováží mafie

„Všeobecně se ví, že mafiánské organizace dovážejí Romky z Rumunska a Bulharska, které pak provozují prostituci. Dovážejí také děti, které pak žebrají na ulici.“

Předseda romského sdružení Dženo Ivan Veselý tvrdí, že Sarkozy dělá totéž co Kanada a Velká Británie před ním. „Využívá romského problému k tomu, aby řešila své potíže s migračním systémem.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda romského sdružení Dženo Ivan Veselý

Ve Francii žijí stovky tisíc Romů a dalších lidí kočovným způsobem a jsou součástí dlouhodobě utvářené komunity. Přístup státu k těmto lidem byl po dlouhá desetiletí dáván v Evropě za vzor. Byl to klidný vztah bez větších problémů.

Vášně vybuchly až ve chvíli, kdy se vedle této tradiční populace v poslední době usadili další Romové z východoevropských zemí, převážně pak z Bulharska a Rumunska.

Do popředí pozornosti se Romové dostali zejména minulý měsíc, kdy jejich dav napadl ve městě Saint-Aignan policejní stanici poté, co četníci zastřelili Roma, který prorazil silniční zátaras. Prezident Sarkozy pak svolal zvláštní schůzi věnovanou Romům a vyhlásil ‚válku‘ zločinnosti.

Igor Maňour, Jan Pokorný, Tomáš Pavlíček, Ladislav Henek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme