Francouzi volí starosty a zastupitele. Paříž poprvé v historii povede žena

Dnešní druhé kolo komunálních voleb ve Francii může otřást politickou scénou. První kolo totiž přineslo porážku vládnoucích socialistů a potvrdilo v průzkumech stále posilující Národní frontu. Kandidáti této extrémně pravicové strany bojují o radnice v nejméně patnácti městech. Zajímavý souboj se povede o starostu Paříže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzi opět zamířili k volebním urnám, ve druhém kole vybírají starosty a zastupitele

Francouzi opět zamířili k volebním urnám, ve druhém kole vybírají starosty a zastupitele | Zdroj: Reuters

Volební místnosti se zavřely v 18 hodin, ve velkých městech ale mohou lidé volit až do 20 hodin.

Na pařížské radnici bude poprvé žena, to je jediná jistota. Souboj mezi socialistkou Anne Hidalgovou a její soupeřkou z řad pravice Nathalií Kosciusko-Morizetovou je stále vyrovnaný.

Od počátku byla favorizovaná Anne Hidalgová, v prvním kole ale zvítězila Nathalie Kosciusko-Morizetová. Souboj dvou žen rozhodnou zřejmě zelení, kteří se dnes s velkou pravděpodobností přidají na stranu kandidátky socialistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby ve Francii sleduje zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd

„V neděli budu volit socialisty. Zajímá mě hlavně ekologie a myslím si, že se socialisté postarají o životní prostředí lépe než pravice. Jsou pro mě přesvědčivější a zajímají se více o to, v čem žijeme,“ tvrdí 44letý učitel z Paříže.

„Starosta může hodně věcí změnit. Co mě zajímá, jsou mé děti. Jestli dostanou místo v jeslích a ve školce. Co pro ně radnice hodlá dělat, to je pro mě klíčové,“ říká Nadjer, který žije na východě francouzské metropole.

Výsledky komunálních voleb mohou ovlivnit složení vlády

Politici mobilizují veřejnost, volební neúčast totiž nahrává kandidátům extrémní pravice. Socialisté a zástupci pravicových stran dokonce spojují ve druhém kole voleb síly. Snaží se o jediné – aby se na radnici nedostal kandidát Národní fronty.

První kolo komunálních voleb ve Francii
Socialisté dostali 38 % hlasů, 46,5 % získala konzervativní strana a necelých 5 % lidí volilo extrémně pravicovou Národní frontu.

Kandidáti extrémní pravice vedou po prvním kole v nejméně patnácti městech, včetně Avignonu.

Ředitel známého divadelního festivalu Olivier Py už pohrozil, že v případě vítězství kandidáta Národní fronty bude festival přesunut z Avignonu do jiného města. Předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová označila toto prohlášení za zoufalé.

V případě výrazné porážky socialistů se očekává, že prezident François Hollande provede některé změny ve svém vládním kabinetu. Vzestupu extrémní pravice ve Francii nahrává nespokojenost francouzských voličů s počínáním vládnoucích socialistů, pravice je zase roztříštěná. Lidé proto volí Národní frontu jako formu protestu.

Jan Šmíd, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme