Francouzská vláda zasedla prvně po prázdninách. Řešila repatriaci Romů

Ve Francii po letní dovolené poprvé zasedala vláda. K jednacímu stolu se francouzští ministři vrátili ve dnech, kdy sílí kritika za repatriaci Romů do Rumunska a Bulharska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paříž - Eiffelova věž

Paříž - Eiffelova věž | Foto: Paris Tourist Office, Amélie Dupont

Po několika týdnech mlčení se ozval francouzský premiér François Fillon, který napsal dopis předsedovi Evropské komise José Barrosovi. V dopise Barrosa žádá, aby Komise více tlačila na Rumunsko tak, aby Romové neměli důvod zemi opouštět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zasedání vlády sledoval v Paříži Jan Pokorný.

Francouzský premiér také chce, aby čtyři miliardy eur, které jdou ročně do Rumunska z evropských fondů, byly použily právě na řešení situace tamních Romů.

Vláda, která čelí kritice nejen ze strany opozice, ale také ze zahraničí, se má podle slov francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho ještě více soustředit na práci a nevšímat si kontroverzí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Paříže informoval o zasedání vlády zpravodaj Jan Pokorný.

Sarkozy poděkoval i ministrovi vnitra Brice Hortefeuxovi za akci, při níž se ruší nelegální romské tábory a stovky Romů se vracejí do Rumunska a Bulharska.

Tlak Francie kvůli Romům se zvyšuje v den, kdy do Paříže přijeli dva rumunští státní tajemníci, kteří budou dnes a zítra jednat s ministrem vnitra, ministrem pro přistěhovalectví a ministrem pro evropskou spolupráci.

Jan Pokorný, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme