Vrah z Toulouse zřejmě chystal další útok, policie stále obléhá jeho dům

Sériový vrah z Toulouse se dnes chystal k novému útoku. Oznámil to francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Muž podezřelý z vraždy sedmi lidí, je stále obklíčený protiteroristickým komandem ve městě Toulouse. Policisté s ním už hodiny vyjednávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie stále obléhá dům, kde se skrývá podezřelý z vražd v Toulouse

Policie stále obléhá dům, kde se skrývá podezřelý z vražd v Toulouse | Zdroj: ČTK

Na místo policie přivedla i jeho matku, ta ale odmítla se synem vyjednávat. Francouzská média přišla odpoledne s informací, že policie už Mohammeda Meraha zatkla. Francouzský ministr vnitra Claude Guéant to ale vzápětí popřel.

Mladý Francouz alžírského původu je podezřelý z vražd tří dětí a učitele před židovskou školou a také z útoků, při nichž minulý týden přišli o život tři francouzští vojáci. Ke všem vraždám se podle vyjádření francouzského ministra vnitra přiznal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Události dnešního dne na jihozápadě Francie shrnul David Koubek ze zahraniční redakce Radiožurnálu

Muž se hlásí k teroristické organizaci Al-Káida. Tvrdí, že vraždy jsou pomstou za nasazení francouzských výsadkářů v Afghánistánu a za smrt palestinských dětí. Podle některých zpráv se mu také nelíbí francouzský zákon o zákazu nošení náboženských symbolů.

Mohammed Merah prý podstoupil výcvik al-Káidy na hranicích Pákistánu a Afghánistánu. Měl dokonce být i ve vězení v afghánském Kandaháru. Do případu je zřejmě zapojen i jeho bratr, údajný přívrženec radikálních salafistů. Policie v jeho autě našla výbušniny.

Merah údajně slíbil, že se během odpoledne vzdá. Podle francouzského ministra vnitra Clauda Guéanta, který osobně dohlíží na zásah v rezidenční čtvrti Croix-Daurade, je prioritou dostat ho živého, aby mohl stanout před soudem.

Útočník v Toulouse se má vzdát policii, Sarkozy jednal o smíru

Číst článek

Policie zatím nedala žádné ultimátum, dokdy by se měl obklíčený muž vzdát. Během dne zazněly informace, že pokud se nevydá policii, vtrhne komando do jeho bytu násilím.

Meraha začala podle vyšetřovatelů podezřívat tajná služba, stejně jako další podobné mladé zastánce svaté islámské války, hned od prvních atentátů proti vojákům z jednotek sloužících v Afghánistánu. Policie poté přinesla důležitý poznatek, který urychlil vyšetřování.

Při odhalení údajného pachatele pomohly identifikační údaje počítače, který bratr podezřelého použil při komunikaci s vojákem, jenž byl později zavražděn. Ale pomohla i informace jednoho ze sousedů, který viděl Meraha přetírat motocykl, který zaznamenaly bezpečnostní kamery na místě útoků v Montaubanu i Toulouse.

Policisté v Toulouse jsou pod mimořádným tlakem, říká vyjednavač české policie

Číst článek

Podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho by takovéto případy terorismu neměly ohrozit jednotu země a vyvolávat touhu po pomstě. Na znamení smíření se ráno setkal s představiteli židovské a islámské komunity. Útok odsoudili i další politici, kteří usilují o křeslo francouzského prezidenta a vyzvali k jednotě.

Podle bezpečnostního analytika z Masarykovy univerzity Tomáše Šmída je zatím předčasné odhadovat, jestli muž přijel z Afghánistánu do Evropy s daným úkolem nebo jednal na vlastní pěst.

„Je pravděpodobné, že když pobýval na pákistánsko-afghánském pomezí, tak prodělal indoktrinaci radikálním salafismem, takže inspirační potenciál je zcela zřejmý. Plánování tohoto útoku ale mohlo být jeho individuální akcí,“ myslí si Šmíd.

Přehrát

00:00 / 00:00

O událostech v Toulouse mluvili ve večerních Ozvěnách dne komentátor Radiožurnálu Milan Slezák a bezpečnostní analytik z Masarykovy univerzity Tomáš Šmíd

Komentátor Radiožurnálu Milan Slezák připomněl, že dnes už není zapotřebí jezdit kvůli naplánování takovýchto útoků do Afghánistánu.

„Na webech je spousta materiálů, kterými se může zájemce o svatou válku proti křesťanům nebo židům probrat. Jsou tam dokonce i návody na sestrojení bomby.“

Merah byl podle některých informací spojen s islamistickou skupinou Rytíři cti. Na svém webu tato organizace píše, že chce bojovat proti strachu z islámu a hlásí se k demokracii. Francouzská vláda ji ale označila za teroristickou a zakázala. Podle Slezáka totiž verbovala nové členy k ozbrojenému boji.

„V kampaních organizace skutečně volala po nových vojácích. Na jejích stránkách je také spousta protižidovských materiálů. Minulý rok organizace stála u mohutných protestů proti zákonu, který zakázal muslimským ženám nosit na veřejnosti burky,“ připomněl Slezák.

Igor Maňour, ČRo 1 - Radiožurnál, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme