Francouzům dochází benzín, ne však humor

Klid nebude ve Francii ani dnes. Pokračuje stávka na železnici, problémy budou částečně i na letištích a ve veřejné dopravě v Paříži. Blokády skladů paliva dostávají do problémů nejen motoristy, ale třeba i vozy rychlé zdravotnické pomoci. Většina Francouzů si však zachovává chladnou hlavu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z uzavřených pump na jihozápadě Francie

Jedna z uzavřených pump na jihozápadě Francie | Zdroj: ČTK

Zavřená je již třetina čerpacích stanic. Země může být v krátké době paralyzována, protože benzín nemají ani kamiony, které rozvážejí potraviny.

Mnozí Francouzi také budou muset přehodnotit své plány na příští dny, kdy začínají školní prázdniny. Aktivistka Sophie vyjádřila na demonstraci podporu stávkujícím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž spolupracovníka ČRo Jana Šmída o nedostatku benzínu ve Francii

„Je to obdivuhodné. Mě osobně se to líbí, já jsem kolocionář, tedy jsem pro revoluci v oblasti kol. Auta by mohla úplně zmizet a tohle je nejlepší forma, jak dát o nás vědět. Vládu žádné demonstrace nezajímají, ta pocítí jedině to, až nikde nebude žádný benzín a všechno zkolabuje, pak si teprve něčeho všimne,“ tvrdí.

Na dotaz, co by dělala na dálnici v zimě se dvěma malými dětmi, kdyby jí došel benzín, odpověděla, že mezi lidmi existuje solidarita a někdo by jim určitě pomohl.

U čerpacích stanic nestojí láteřící a nadávající řidiči. Vše probíhá naprosto v klidu, několikahodinové čekání u pump, kde se ještě prodává benzín, snášejí všichni s veselou myslí. Na dotaz, zda je naštvaný na stávkující, odpověděl: „Vůbec ne, stávkují z dobrých důvodů.“

„Nemáme moc informací o čerpacích stanicích, kde mají stále pohonné hmoty. Všem radíme, aby se zkusili podívat na internet, ale tady jim pomoci moc nemůžeme," říká pumpař z levého břehu Seiny.

Prezident Sarkozy ujišťuje, že podnikne kroky, aby zásobování pohonnými hmotami fungovalo. Přesto, že stávky komplikují Francouzům život, reformu dál odmítá přes sedmdesát procent lidí. Vláda zatím odmítá ustoupit v základních parametrech, které by měly pomoct k vyrovnanému důchodovému účtu.

Jan Šmíd, Jan Pokorný, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme