Irsko se kvůli škrtům a mezinárodní pomoci blíží k předčasným volbám

Pomoc Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu Irsku je podmíněna velkým úsporným balíkem. Po dvou letech utahování opasků by měla irská vláda prosadit drastické škrty veřejných rozpočtů a zvýšení daní. Úspory jen za první rok by měly činit šest miliard eur. V tuto chvíli ale není jisté, zda se vládě podaří takovýto rozpočet prosadit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irský premiér Brian Cowen

Irský premiér Brian Cowen | Zdroj: ČTK

Menší koaliční partner strana zelených prohlásila, že chce nové volby co nejdříve po schválení rozpočtu, tedy někdy koncem ledna.

Jenže s tím se nesmířili dva nezávislí poslanci díky kterým má koalice v parlamentu většinu, a řekli, že za těchto podmínek rozpočet nepodpoří, respektive pro něj zvednou ruku jen v případě, že se na něm bude podílet i opozice.

Opozice, která podle průzkumů bude sestavovat příští vládu, okamžitě zacítila šanci a chce předčasné volby už koncem prosince. Po nich plánuje připravit vlastní úsporný balíček a začít jednání s Evropskou unií a mezinárodním měnovým fondem od začátku.

Martin Hromádka, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme