Italové začali šetřit na dovolené a způsobili tím pokles cen

Italské pobřeží se stává každé léto magnetem jak pro zahraniční turisty, tak pro Italy. Pláží má Itálie díky protáhlému tvaru Apeninského poloostrova opravdu mnoho. Ani ty se ale nevyhnuly důsledkům hospodářské krize. Zatímco pronajímatelé přímořských vil, bytů a apartmánů i provozovatelé soukromých pláží truchlí, turisté mohou ze situace vytěžit, a získat tak výhodné ceny jako nikdy předtím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veřejné pláže ve Viareggiu

Veřejné pláže ve Viareggiu | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Mnohem výhodnější než v předchozích sezónách je už samotný pronájem letních bytů a domů u moře. Realitní agentury totiž hlásí pokles zájmu o pronájem až o 40 procent oproti loňské sezóně. Zareagovali zlevněním cen až o třetinu.

Červnové tržby se rovnaly katastrofě a ani ty červencové nejsou nijak slavné. Pronajímatelé se teď snaží zachránit situaci výhodnými nabídkami last minute. Do Itálie přijíždí méně turistů ze zahraničí, ale hlavně sami Italové jsou nuceni měnit své dlouholeté návyky; museli začít utahovat opasky svých rodinných rozpočtů.

Jestliže dříve si pronajímalo mnoho rodin byty u moře na celou letní sezónu, tedy až 3 měsíce, letos jim musí stačit jen dva týdny. Například v Římě ale čím dál více rodin tráví dovolenou tak, že jezdí k moři každý den ráno z domova a večer se zase vrací.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na čem se dá během dovolené v Itálii ušetřit, radí spolupracovnice Radiožurnálu v této zemi Lucie Chvojková

Itálie je známá tím, že je tam velký počet soukromých pláží. A krize se už projevuje i třeba na cenách slunečníků a lehátek. Italové přestali být ve svých výdajích velkorysí a začali počítat i tady. Prázdné pláže na začátku sezóny donutily provozovatele k různým slevovým akcím, na mnoha z nich tak mohou vytěžit i čeští turisté. Třeba tři lehátka za cenu dvou a neděle zdarma nebo rodinné slevy.

Italové využívají možnosti sdílet převlékací kabinku nebo slunečník na sezónu s kamarády nebo sousedy. Existují také slevy za pronájem lehátka pouze na obědovou pauzu. K nejkurióznějším nabídkám patří akceptace smlouvání ceny kvůli špatnému počasí. A na jedné pláži u Janova se dokonce majitel snaží nalákat zákazníky tím, že nabízí zdarma plážové kurzy angličtiny.

Na své problémy chtějí provozovatelé soukromých pláží příští pátek upozornit dokonce stávkou - své slunečníky otevřou protestně až v 11 hodin dopoledne. Pro turisty to ale určitě bude snesitelnější zásah do jejich dovolené, než by byla původně plánovaná stávka všech benzínek v Itálii, která měla trvat celý příští víkend. Naštěstí byla v pátek odvolána.

mta, Lucie Chvojková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme