Janukovyč podepsal amnestii pro demonstranty. Museli by ale vyklidit obsazené budovy

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podepsal zákon o amnestii pro demonstranty zatčené během protivládních protestů. Podpisem stvrdil také zrušení zákonů, které omezovaly práva protestujících. Ti to přivítali. Amnestii ale odmítají s tím, že je pouze podmínečná a závisí na tom, jestli demonstranti vyklidí obsazené budovy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty na Ukrajině, naměstí Nezávislosti

Protesty na Ukrajině, naměstí Nezávislosti | Foto: Filip Jandourek

Zatím není k dispozici žádná oficiální reakce ze strany opozice. Opoziční lídři odletěli do Mnichova na bezpečnostní konferenci. Dá se ale očekávat, že odtamtud budou reagovat.

Zřejmě řeknou, že amnestie nic neznamená. Tuto formu podmínečné amnestie opozice i demonstranti na náměstí Nezávislosti odmítají.

Ukrajince šokoval případ mučení známého aktivisty, únosci ho prý chtěli ukřižovat

Číst článek

Daleko důležitější je, že prezident Janukovyč souhlasil se zrušením zákonů ze 16. ledna, které výrazně omezují svobodu slova, svobodu shromažďování a poslaneckou imunitu.

Celkově přes tisíc zraněných si už vyžádaly nepokoje v Kyjevě. Nejméně šest lidí zahynulo buď přímo při srážkách mezi policií a demonstranty nebo zemřelo na následky zranění a podchlazení.

OBRAZEM: Jak žijí demonstranti v obsazeném Ukrajinském domě

Číst článek

Protivládní demonstrace na Ukrajině vypukly na konci listopadu kvůli tomu, že prezident Viktor Janukovyč nepodepsal asociační dohodu s Evropskou unií.

Opozice se tak obává příklonu země k sousednímu Rusku. Požaduje rezignaci prezidenta a předčasné volby. Janukovyč to odmítá.

Kyjev hlásí další dva mrtvé a hořící auta. Demonstrantům pomáhá boršč

Číst článek

Protesty na Ukrajině | Foto: ČTK

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme