Prezident Janukovyč v pátek promluví z Ruska, to mu zaručilo bezpečnost

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v pátek údajně promluví v jihoruském Rostově na Donu. Podle ruských médií tam uspořádá tiskovou konferenci. Dnes vzkázal, že se stále považuje za právoplatnou hlavu státu. Zároveň žádá Rusko, aby zaručilo jeho bezpečnost před "extremisty". A Moskva mu to podle zahraničních agentur vzápětí slíbila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Janukovyč na starém předvolebním plakátu

Viktor Janukovyč na starém předvolebním plakátu | Zdroj: Reuters

„Bude hovořit o tom, že je legitimní prezident. Že je zpochybněna legitimita nové vlády v Kyjevě a nabourána teritoriální integrita Ukrajiny jako státu,“ předpokládá politolog Martin Riegl z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Ukrajině hovořil politolog Martin Riegel v Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Mluvit bude podle něj také o teroristech, o vyvolávání etnického násilí, o neonacismu. „Ale budou to v podstatě pouze řeči,“ dodal Riegl.

Janukovyč, kterého ukrajinský parlament v sobotu formálně zbavil úřadu, se od soboty neukázal na veřejnosti. Nové vedení Ukrajiny chce, aby Janukovyč stanul před Mezinárodním trestním soudem v Haagu.

„Samozřejmě že je musíme dopadnout co možná nejrychleji, ale na Ukrajině bohužel existují místa, která nejsou pod kontrolou našich úřadů. Tím myslím Sevastopol,“ řekl Českému rozhlasu bývalý ministr vnitra Jurij Lucenko.

Nový ukrajinský premiér Jaceňuk: Předchozí režim rozkradl státní pokladnu

Číst článek

Podle ukrajinských politiků jsou Janukovyč i bývalý premiér Zacharčenko s největší pravděpodobností na Krymu, pravděpodobně pod ochranou ruské armády na základně v Sevastopolu. Jiné zdroje zase uvádějí, že se bývalý prezident ukrývá v Moskvě nebo poblíž ruské metropole.

Rusko ani jiné země oficiálně nepotvrdily, že by se hledané osoby nacházely na jejich území.„Pakliže bude jeho projev přenášený z území Ruské federace, tak už fakticky azyl vyhledal. Nedokážu si představit, že by zpátky získal post prezidenta, aniž by byl dosazen nějakou vnější mocí,“ dodal Riegl.

To, že by Rusko zkusilo Janukovyče vysadit zpět do čela Ukrajiny, ale považuje za naprosto nepravděpodobné.

Demonstrant s vlajkou EU před rezidencí prezidenta Janukovyče nedaleko Kyjeva | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Zahraniční diplomaté už Janukovyče neuznávají

Mluvčí Bílého domu Jay Carney na tiskové konferenci oznámil, že USA již nepovažují Viktora Janukovyče za prezidenta Ukrajiny.

"(Janukovyč) odmítl plnit své povinnosti a opustil Kyjev, což podkopalo jeho legitimitu," prohlásil mluvčí citovaný agenturou ITAR-TASS.

Zároveň připomněl, že USA už dříve daly najevo, že podporují rozhodnutí ukrajinského parlamentu o pověření výkonem pravomocí hlavy státu Oleksandra Turčynova a o vytvoření nové ukrajinské vlády.

Jako legitimního představitele Ukrajiny už neuznává Janukovyče ani Česko, řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Kvůli převozu zraněných Ukrajinců z Kyjeva do České republiky přiletěl i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek | Foto: Martin Dorazín

Zaorálek zamířil na Ukrajinu na dvoudenní návštěvu, při které měl spolu s představiteli ostatních zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) vedle Kyjeva zavítat do Doněcka.

Nyní ale uvedl, že na poslední chvíli se jedná o změně plánů: Doněck nahradit Krymem, kde se v posledních hodinách situace dramaticky vyhrotila.

"Jde nám o územní celistvost Ukrajiny a Krym je v této chvíli místem, které je nejrizikovější. Rádi bychom se v (krymském) hlavním městě Simferopolu setkali s politickými představiteli a zjistili, jaké jsou jejich názory," dodal Zaorálek.

Martin Dorazín, ČTK, Martin Hromádka, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme