Kampaň před referendem o připojení Krymu k Rusku provázejí násilnosti

Tragicky skončily protesty proruských a proukrajinských demonstrantů v jednom z hlavních měst ruskojazyčné části Ukrajiny. Po střetech v Doněcku na východě Ukrajiny údajně zemřel jeden člověk. Rvačky provázaly demonstrace i přímo na Krymu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při střetech v Doněcku bylo několik lidí zraněno. Dvaadvacetiletý mladík údajně po útoku nožem zemřel

Při střetech v Doněcku bylo několik lidí zraněno. Dvaadvacetiletý mladík údajně po útoku nožem zemřel | Zdroj: Reuters

Podle agentury Reuters se v centru Doněcku střetlo několik stovek lidí oslavujících ruského prezidenta Vladimira Putina s přibližně stejně velkým davem odsuzujícím snahu Ruska zmocnit se Krymského poloostrova.

Podle úřadů dvaadvacetiletý místní obyvatel podlehl v sanitce zraněním způsobeným nožem. Stoupenci nového ukrajinského vedení tvrdí, že zabitý demonstrant patřil k jejich táboru.

V místních médiích se objevily i zprávy, že útok proruských demonstrantů na stoupence jednotné Ukrajiny si vyžádal nejméně dva mrtvé a padesátku zraněných, z nichž někteří bojují o život. Ale místní úřady tyto zprávy nepotvrdily.

Podle agentury Interfax se rvaly asi dvě tisícovky lidí z obou táborů. Nejagresivnější demonstranty policisté zatkli, ale pod nátlakem davu, který rozpíchal policejním vozům pneumatiky, je zase museli propustit na svobodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Střety proruských a ukrajinských demonstrantů v krymském městě Jalta zachytil zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

V krymské Jaltě se střetli zastánci integrace poloostrova do Ruska s jejími ukrajinskými odpůrci. Proruští demonstranti zranili kameramana německé televize a zbili několik Ukrajinců a Ukrajinek.

Při střetech proruských a protiruských demonstrantů došlo i na trhání ukrajinských vlajek a lidé se snažili vzájemně dostat z řečnického pódia. Skandovala se proruská i protiruská hesla, zpívaly státní hymny.

„Teď se ukázalo, jak to myslí s tím nenásilným řešením. Chtějí nás prostě dostat pryč,“ říká jeden z ukrajinských demonstrantů.

Ukrajinský parlament schválil vytvoření Národní gardy. Měla by posílit ukrajinské bezpečnostní složky. Poslanci o tom rozhodli jednomyslně, jen několik dnů před nedělním referendem o připojení Krymu k Rusku. Poloostrov ovládají proruští ozbrojenci.

Krymská vláda se velmi rychle připravuje na oddělení poloostrova od Ukrajiny, chystá se například přechod od ukrajinské měny hřivny k ruskému rublu.

Ukrajinský premiér obvinil Rusko z vojenské agrese. Žádá o pomoc OSN

Číst článek

Vláda už zablokovala veškeré vklady lidí v bankách, omezen je i výběr peněz z bankomatů. Maximální částka, kterou je možné teď vybrat, je necelých 30 eur.

Na poloostrov se rovněž vrátil vyhnaný bývalý prezident Krymu Jurij Měškov, který nabídl své služby krymské vládě a řekl, že by se po referendu chtěl zase stát prezidentem Krymu.

Postup ruské invaze na Krym - chronologický grafický přehled | Foto: ČTK

Martin Dorazín, ČTK, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme