Německá kancléřka Merkelová vyzvala ke změnám v EU

Evropa se nachází v nejhorším okamžiku od druhé světové války, prohlásila německá kancléřka Merkelová. V projevu před poslanci Spolkového sněmu, kteří dnes udělí kancléřce mandát před odletem na summit evropských státníků, vyzvala ke změně Evropské unie. Pouhé oddlužení Řecka prý evropskou krizi nevyřeší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová v Bundestagu

Německá kancléřka Angela Merkelová v Bundestagu | Zdroj: Reuters

Spolková vláda chce, aby hospodářská a měnová unie byla stabilní unií, prohlásila v plamenném projevu před poslanci Bundestagu kancléřka Merkelová.

Proto je podle ní nutné přijmout zásadní změny ve fungování unie. Není možné, aby někteří členové neustále oslabovali společnou měnu a porušovali bez jakýchkoli sankcí Pakt stability.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projevu Angely Merkelové mluvila ve Světě o třetí na Rádiu Česko berlínská zpravodajka Radiožurnálu Klára Stejskalová

Večer tak bude na summitu EU prosazovat výrazné seškrtání řeckých dluhů soukromými investory, než jaké bylo dohodnuto na červencovém summitu EU. Mluví se až o 60 procentech, konkrétní číslo však nezaznělo. Dále je nutné zapojení soukromého sektoru, rekapitalizace bank a ochrana dalších států – to má zajisit posílení evropského fondu finanční stability. Německo do něj má přispět 211 miliardami eur.

Podle kancléřky Merkelové je nutné přistoupit ke změně Lisabonské smlouvy a lépe v ní tyto závazky zakotvit. „Celý svět se mění a my v Evropě musíme být připraveni na ty změny reagovat,“ řekla kancléřka.

Změny by se měly týkat dodržování paktu stability. Státy, které nedodržují pravidla, by mohly skončit před evropským soudním dvorem.

Německo už tak nehodlá dále ustupovat. Odmítá přijmout francouzský návrh na bankovní licenci pro Evropskou centrální banku.

Německo je už teď největším plátcem. Nese 27 procent všech nákladů, prošlo dlouhou etapou úsporných opatření a v posledních letech zde nejméně v Evropě rostly platy.

Igor Maňour, Klára Stejskalová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme