Katalánci si zvolili nový parlament, separatistické strany získaly většinu

Katalánci rozhodovali o složení regionálního parlamentu a o možném odtržení od Španělska. Podle sečtených hlasů získají strany požadující nezávislost dohromady většinu křesel. Pro favority voleb jsou ale výsledky zklamáním.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katalánská konvergence a unie Artura Mase vyhrála, ztratila ale pětinu poslanců

Katalánská konvergence a unie Artura Mase vyhrála, ztratila ale pětinu poslanců | Zdroj: Reuters

Čtyři separatistické strany získaly skoro dvoutřetinovou většinu. Jestli budou chtít vyhlásit referendum o nezávislosti, se ale teprve ukáže. Nejsilnější strana Katalánská konvergence a unie totiž ve volbách propadla.

Sice vyhrála, ale nezíská absolutní většinu, což byl její plán. Navíc ztratí pětinu poslanců. Přitom právě její lídr Artur Mas, který je současným předsedou regionální vlády, v kampani vsadil na radikální separatistickou rétoriku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O volbách v Katalánsku mluvil na Rádiu Česko tamní zvláštní zpravodaj ČRo David Koubek a Gustav Monge, španělský novinář žijící v Česku

Posílila naopak separatistická levice. Úspěch slaví strana Republikánská levice Katalánska, která si oproti minulým volbám výrazně polepšila a mohla by podpořit snahy o nezávislost regionu.

Republikánská levice Katalánska ale jinak kritizuje škrty, které v uplynulých dvou letech prosazovala Masova vláda. Proti jeho úsporným opatřením se zvedl silný odpor, hlavně ve školství a zdravotnictví.

Artur Mas po zveřejnění volebních výsledků potvrdil, že referendum o samostatnosti Katalánska bude usilovat společně s dalšími stranami.

K volbám přišlo nejvíc voličů za poslední čtvrtstoletí. Své hlasy odevzdalo 68 procent voličů, což je o deset procent víc než při předloňských volbách.

Katalánce volby s tématem nezávislosti zajímají, přicházejí v hojném počtu

Číst článek

Katalánsko je nejbohatším regionem Španělska, mnozí Katalánci si ale myslí, že ho centrální vláda ekonomicky vysává. Nezávislost regionu podporují tradičně katalánští podnikatelé, elity a také mladí voliči, kteří věří, že by odtržení přineslo lepší ekonomické výsledky a více pracovních míst.

Podle Gustava Mongeho, španělského novináře žijícího v Česku, by bylo odtržení Katalánska od Španělska z ekonomického hlediska pro Katalánce katastrofou. Španělsko je totiž pro Katalánsko největším odbytištěm a přijít o tento trh by znamenalo pro již tak krizí zasaženou zemi veliké ztráty.

Katalánsko by se navíc podle dřívějších vyjádření evropských představitelů ocitlo mimo Evropskou unii, na což by opět ekonomicky doplácelo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O volbách v Katalánsku mluvil na Radiožurnálu zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák

„Čím dál více Španělů je z výkřiků Katalánců unavených. Nevypadají rozumně a fér. Čím dále víc lidí si říká, ať odejdou a dají nám pokoj. Protože považují jejich nároky za v tuto chvíli nelegitimní,“ říká Monge.

Na druhou stranu Španělsko určitě nebude chtít pustit ekonomicky nejvýkonnější region.

„To, že bude znova nastolena otázka samostatnosti, federace nebo konfederace je jasné a Madrid se tím bude muset zabývat. Jde ale o to, aby si sami Katalánci srovnali věci v hlavě a uvědomili si, co chtějí a jakým rozumným způsobem toho chtějí dosáhnout,“ dodává Monge.

Podle Gustava Mongeho, španělského novináře žijícího v Česku, by bylo odtržení Katalánska od Španělska z ekonomického hlediska pro Katalánce katastrofou. Španělsko je totiž pro Katalánsko největším odbytištěm a přijít o tento trh by znamenalo pro již tak krizí zasaženou zemi veliké ztráty.

Igor Maňour, David Koubek, Dana Votýpková, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme