Konina se v Česku našla i v kuličkách pro řetězec IKEA a v hamburgerech z Polska

Čeští inspektoři odhalili další případy koňského masa v potravinách. Koninu obsahovaly oblíbené masové kuličky řetězce IKEA a hamburgery z Polska. Potvrdily to testy Státního veterinárního ústavu. Výrobky se k českým zákazníkům nedostaly. Do Česka se pravděpodobně dostala i čistá konina vydávaná za hovězí. Mělo jít o maso z Irska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sundaná reklama na masové kuličky u obchodního domu IKEA ve Švédsku

Sundaná reklama na masové kuličky u obchodního domu IKEA ve Švédsku | Zdroj: ČTK

Koňské maso bylo konkrétně v zásilce 760 kilogramů IKEA kuliček vyrobených ve Švédsku a 360 kilogramů předsmažených hamburgerů odebraných ve firmě BidVest Česká republika. Veterináři okamžitě zadali informaci do systému rychlého varování pro ostatní členské státy Evropské unie.

Ředitel prodeje firmy BidVest Jan Tajovský říká, že chyba je na straně jejich dodavatele.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším nálezu nedeklarovaného koňského masa informoval Nikola Bojčev

„Jde o polského velkého masného zpracovatele, od kterého jsme koupili hovězí burgry, které jsou určeny pro gastronomické provozy, tudíž se prodávají ve stáncích rychlého občerstvení, prodávají se v restauracích nižší cenové kategorie. Zboží začínáme stahovat zpátky do našeho centrálního skladu,“ uvedl Tajovský.

Masové kuličky určené pro švédský řetězec IKEA zachytila podle šéfa Státního veterinárního ústavu v Praze Bedřicha Horyny kontrola v Olomouci.

„Tam úřední veterináři odebrali vzorky a poslali je do SVÚ Olomouc, kde provedli základní vyšetření PCR metodou. A pak to bylo posláno do našeho ústavu ke konfirmaci,“ popsal Horyna.

Bendl: Česko nerozdá potraviny s koninou chudým, bude je likvidovat

Číst článek

Horyna současně upozornil, že koňské maso není nijak závadné. „Koňské maso se i dříve využívalo jako potravina pro lidi, dokonce u některých je to velmi oblíbené maso, ale bohužel tam došlo k tomu zásadnímu, a to je klamání spotřebitele,“ řekl.

IKEA masové kuličky stáhla. A dělá vlastní testy

IKEA ihned výrobek stáhla. Zatím ale nedostala informaci, kolik koniny v kuličkách bylo. Zadala si proto vlastní testy, které by to měly zjistit. Se švédským dodavatelem také řeší, jak se to mohlo stát.

„V tuto chvíli je brzy říci, například jakým způsobem budeme postupovat v jednáních s dodavatelem, od něhož tyto kuličky byly. Každopádně už jenom proto, aby nedocházelo ke klamání zákazníků, nebo k etickým problémům, tak už přitom prvotním signálu jsme tuto šarži přestali prodávat," řekl Českému rozhlasu mluvčí nábytkářské firmy Petr Chadraba.

Potravinářská inspekce prověřuje i nejnovější podezření, že kromě směsi hovězího a koňského masa pronikla na český trh i čistá koňská svalovina. Podle unijního systému rychlého varování mohlo jít o dodávku z Irska, která putovala k firmě Kovář plus Kunovice. Ta balíčkované maso ihned přeposlala svým odběratelům.

Podle inspekce podvody se značením potravin v Česku jsou, záměna masa však není typická

Číst článek

Podle manažera prodeje a jakosti Jana Váni se sama firma cítí poškozena, protože maso nakupovala jako hovězí a nijak s ním nemanipulovala. Jednalo se o dvě poslední dodávky masa.

„Tam se jedná o nějakých 4 a 5 tun, čili celkem 9 tun výrobku,“ popsal Váňa.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce se výrobky s koňským masem k do maloobchodní sítě zřejmě nedostaly. Vyšetřování však dál probíhá.

Aféra s koninou zaměstnává ministry EU

O skandálu s výskytem koňského masa v předem připravených potravinách jednají v Bruselu ministři zemědělství členských zemí Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším vývoji v aféře s nedeklarovaným koňským masem mluvil v Bruselu s českým ministrem zemědělství Petrem Bendlem zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Jak Bendl řekl Českému rozhlasu, Česko podpoří povinné označování původu masa ve zpracovaných potravinách.

Současně oznámil, že potraviny s výskytem koňského masa nebude Česko rozdávat chudým, jak navrhují někteří evropští politici. Zmrazená jídla, ve kterých je místo hovězího koňské maso, chce Bendl podle stávajících pravidel zlikvidovat.

Aféra s koňským masem, které je vydávané za hovězí, propukla v lednu ve Velké Británii a Irsku. Postupně se výrobky s mletým masem objevily v mnoha zemích Evropy, minulý týden i v Česku.

Milan Kopp, Nikola Bojčev, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme