Maďarský soud vynese rozsudek nad Sándorem Képíróem

V Budapešti končí proces s bývalým důstojníkem maďarského četnictva Sándorem Képíróem, který se podle obžaloby podílel během druhé světové války na zločinech v oblasti dnešní srbské Vojvodiny. Jeden z posledních bývalých nacistů, kteří se dnes mohou zodpovídat za své činy, by měl vyslechnout rozsudek zítra. 97letý muž obviněný z masových vražd se ocitl u soudu z podnětu Centra Simona Wiesenthala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sándor Képíró u soudu drží nápis Jste vrazi 97letého muže

Sándor Képíró u soudu drží nápis Jste vrazi 97letého muže | Zdroj: Reuters

Sándór Képíró byl ve vlasti odsouzen dokonce hned dvakrát za podíl na masakru u Nového Sadu. V roce 1942 tam maďarští vojáci a policisté povraždili přes čtyři tisíce lidí, hlavně Srbů a Židů, v odvetě za partyzánskou činnost.

Poprvé poslali Képíróa za mříže v roce 1944, podruhé těsně po válce. Tehdy si už ale rozsudek nevyslechl, neboť se mu podařilo uprchnout do Argentiny.

Někdejší četnický kapitán se nenápadně vrátil do Budapešti v roce 1996. O deset let později zveřejnil Efraim Zuroff z Wiesenthalova centra, které dodnes pátrá po pachatelích nacistické genocidy, první rozsudek ještě z válečné doby jako důkaz Képíróvých zločinů.

Obviněný tvrdil, že se vraždění přímo neúčastnil, že pouze z rozkazu shromažďoval nebohé civilisty. Po průtazích kvůli nedostatku evidence obvinila maďarská prokuratura letos v zimě Képíróa znovu.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme