Medveděv přijíždí do Varšavy posílit vztahy s Polskem

Polsko čeká po dlouhých devíti letech oficiální návštěva ruského prezidenta. Dmitrij Medveděv přijíždí dál posílit vztahy s Varšavou, které se po letech sovětského chladu a nedůvěry uplynulé dekády začínají oteplovat. Šéf Kremlu se sejde s polským prezidentem Bronislawem Komorovským i premiérem Donaldem Tuskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv | Foto: European Commission Audiovisual service

Dmitrij Medveděv přijíždí téměř přesně osm měsíců poté, co se u ruského Smolenska zřítil polský prezidentský speciál s 96 lidmi na palubě. Ti si měli připomenout tragické okolnosti takzvaného katyňského zločinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O polsko-ruských vztazích mluvil na Rádiu Česko zpravodaj České televize v Polsku Miroslav Karas

Ten bude, kromě bezpečnostních otázek a energetiky, jedním z témat rozhovorů. Masakr více než 22 tisíců polských důstojníků nařízený v roce 1940 sovětským vedením dodnes zůstává citlivou otázkou. Moskva v pátek předala Varšavě další dokumenty vztahující se k vyšetřování zločinu, který sověti léta svalovali na nacistické Německo.

O týden dříve ruští poslanci odsouhlasili deklaraci, která přiznává Katyňský masakr zločinem stalinismu.

„Polsko již několik dlouhých let čeká na vstřícnější gesto ze strany Ruska a proto velmi uvítalo usnesení ruské Dumy o katyňském masakru,“ říká zpravodaj České televize v Polsku Miroslav Karas a pokračuje:

„Polská opozice v čele s Jaroslawem Kaczynským ale tvrdí, že je to málo. Kromě omluvy by měla podle něj Moskva přijít i s finančním odškodněním.“

„O tom, jak budou vzájemné vztahy Polska a Ruska v budoucnu vypadat, ale bude rozhodovat další vyšetřování smolenské tragédie. Polsko čeká na postup vyšetřování a vydání černých skříněk a vraku. Polákům vadí to, že ani po několika měsících od tragédie není známa její příčina,“ dodává Karas.

Lenka Kabrhelová, Tomáš Pavlíček, Ivana Šulcová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme