Medveděv varoval před novými závody ve zbrojení

Ruský prezident Dmitrij Medveděv varoval před novými závody ve zbrojení, pakliže se Rusko se západem nedohodnou na projektu protiraketové obrany. Dmitrij Medveděv to prohlásil ve svém výročním projevu o stavu země. Hlavní pozornost věnoval ale vnitrostátní situaci - ruské ekonomice, politice a sociálním otázkám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv | Foto: European Commission Audiovisual service

Ruský prezident vyzval k větší sociální podpoře především pro rodiny s dětmi. Starost o budoucí generace je podle Dmitrije Medveděva nejlepší investicí, která může pomoci vyřešit ‚demografickou krizi‘, jíž podle prezidenta Rusko čelí. Medveděv slíbil řadu konkrétních sociálních opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projev o stavu unie v Rusku sledovala i tamní zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

Kriticky se ruský prezident vyslovil na adresu policie a úřadů, které jsou podle něj často propojeny s organizovaným zločinem, zároveň přislíbil zpřísnění postihů za korupci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentář Vladimíra Dvořáka ve večerním Stalo se dnes.mp3

„Důraz na vnitropolitická témata znamená jasný vzkaz v předvolebním boji. I když prezidentské volby čekají Rusko až v roce 2012, už dnes je z mnoha kroků Medveděva cítit snaha o posílení pozice, která je do značné míry ve stínu jeho premiéra Vladimira Putina,“ myslí si Libor Dvořák z ČRo 6.

Na mezinárodním poli by podle něj Rusko mělo rozšířit spolupráci s Evropskou unií a Spojenými státy. Zároveň ale varoval, že pokud se Moskva se západem nedohodnou na podmínkách fungování protiraketové obrany, může se příští dekáda nést ve znamení nových závodů ve zbrojení. Rusko je podle něj připraveno posílit vlastní vojenský arzenál.

Pokud jde o ruskou ekonomiku, Dmitrij Medveděv tvrdí, že se ji podařilo stabilizovat. Poukazoval přitom na to, že ekonomika stále roste asi čtyřprocentním tempem, že inflace dramaticky nestoupla, že se snížil počet nezaměstnaných oproti vrcholu ekonomické krize. Prezident apeloval i na zlepšení investičního klimatu v ruských regionech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka Českého rozhlasu v Moskvě Lenka Kabrhelová o projevu ruského prezidenta v pořadu Svět o druhé na Rádiu Česko.mp3

Proslov hlavy státu k oběma komorám ruského parlamentu je vnímán jako důležitý signál toho, co prezident zamýšlí v blízké budoucnosti.

Jde již o třetí roční bilanci Dmitrije Medveděva, kterou v roli prezidenta pronesl. V minulosti býval kritizován za nedostatek konkrétních návrhů. Často předkládal velmi obecné plány. Letos chtěl přijít s něčím hmatatelným.

Lenka Kabrhelová, Lenka Rafaelová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme