Merkelová přislíbila Ukrajině půl miliardy eur na obnovu východu země

Spolková kancléřka Angela Merkelová podpořila ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Při setkání v Kyjevě přislíbila Ukrajině 500 milionů eur, tedy v přepočtu téměř 14 miliard korun, na obnovu infrastruktury. Německo podle kancléřky udělá vše, co bude v jeho diplomatických silách, aby válka na východě Ukrajiny skončila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko na setkání v Kyjevě

Německá kancléřka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko na setkání v Kyjevě | Zdroj: Reuters

„Musí to být řešení, které bude akceptovatelné pro všechny strany,“ řekla v Kyjevě Angela Merkelová.

Ovšem s jednou podmínkou. „Územní celistvost Ukrajiny musí být zachována,“ zdůraznila německá kancléřka.

Podle Merkelové dělá kyjevská vláda vůči ruské menšině na východě země vstřícné kroky - nabízí větší autonomii nebo jazykovou rovnoprávnost.

„Abychom mohli o mírovém řešení diskutovat, je třeba příměří. S otevřenou hranicí, přes kterou z Ruska přicházejí zbraně, to možné není,“ varovala Merkelová.

Spolková kancléřka by se dnes měla v Kyjevě setkat i s premiérem Arsenijem Jaceňukem a starosty Kyjeva, Doněcku a Lvova. Na programu má i schůzku se zástupci krymských Tatarů.

„Jsem velmi ráda, že jsem mohla přiletět do Kyjeva a že mám příležitost jednat s ukrajinskými představiteli. Doufám, že naše schůzky pomohou Ukrajině na cestě k míru,“ uvedla Angela Merkelová.

Ratifikace asociační dohody už v září?

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nazval německou kancléřku dobrým přítelem a mocným advokátem Ukrajiny.

Nabídku pomoci s obnovou východních oblastí země uvítal a označil ji za novodobou variantu poválečného Marshallova plánu.

„Všichni si pamatujeme Marshallův plán pro poválečnou Evropu. Mohu říci, že tohle je plán Merkelové a velmi jí za to děkuji,“ řekl Porošenko.

Ukrajinský prezident také oznámil, že v polovině září předloží parlamentu návrh na ratifikaci asociační dohody s Evropskou unií.

Tato dohoda se loni na podzim stala rozbuškou nepokojů na Ukrajině a poté i války na východě země.

Doněck a Luhansk | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, Pavel Polák, Simona Bartošová, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme