Meteorit explodující nad Uralem měl 10 tun. Strategické podniky neochromil

Ruští vědci debatují tom, jaké vesmírné těleso explodovalo dnes ráno nad Uralem. Obyvatelé hned několika ruských regionů se mezitím vzpamatovávají z údivu a šoku. Několik set lidí muselo kvůli zraněním, a to převážně od střepů z vysypaných oken, vyhledat lékaře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na snímku je vidět dráha explodujícího meteoritu

Na snímku je vidět dráha explodujícího meteoritu | Zdroj: Reuters

Výbuch vesmírného tělesa a jeho cesta atmosférou byla vidět na několik set kilometrů - v Čeljabinsku, Jekatěrinburku, Ťjumeni, Kunguru a na dalších místech Uralu.

„Jel jsem v autě přes hlavní náměstí, které najednou osvítil záblesk, jasná záře, trvalo to tři, čtyři sekundy,“ popsal ruské státní televizi události jeden ze svědků pádu meteoritu v Čeljabinsku. Podobné zážitky mají i tisíce dalších lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výbuch meteoritu nad středním Ruskem popsala tamní zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Většina meteoritů se při průletu zemskou atmosférou roztaví a vypaří. Okolnosti alespoň části tělesa na Zem ovlivňují zejména hmotnost a rychlost, s jakou vstoupil do atmosféry.

„Byli jsme na tréninku a najednou slyšíme ránu, tlaková vlna rozbila všechna okna. Nikomu se nisc nestalo, jen jeden z našich kolegů se pořezal,“ popsal médiím jeden ze sportovců v Čeljabinsku.

Lidi zraňovalo tříštíci se sklo

Hlasitý výbuch rozbíjel především okenní tabulky, rozezněly se alarmy, přestalo fungovat spojení. Čeljabinsk podle expertů utrpěl zřejmě nejsilnější tlakovou vlnu.

Na lékaře se podle úřadů obrátilo dosud téměř tisíc lidí – v drtivé většině s řeznými ranami. Více než stovka z nich skončila v nemocnicích, dva lidé jsou zranění těžce.

Nad ruským Uralem explodoval meteorit, tlaková vlna zranila stovky lidí

Číst článek

Jak potvrdil Vladimir Stěpanov z národního centra pro krizové situace, v jednom z místních podniků na výrobu zinku a slitiny se zřítila zeď. Poškození, především rozbitá okna, hlásí v Čeljabinské oblasti i několik škol, nemocnic a dalších veřejných budov.

Celkové škody úřady teprve sčítají, strategické podniky údajně ale neutrpěly výraznější problémy.

Jediný meteorit

Experti mezitím debatují o tom, jaké těleso na uralský region dopadlo. Podle odborníků z Ruské akademie věd šlo o jeden meteorit, který se rozpadl na několik částí.

Při vstupu do atmosféry vážil deset tun a řítil se rychlostí 54 tisíc kilometrů za hodinu.

Všichni se shodují, že jde o unikátní jev. Po úlomcích, které dopadly na Zemi, se dál pátrá. Podle gubernátora Čeljabinské oblasti jeden dopadl do jezera Čebarkul – nedaleko od hranice Sverdlovské, Tjumeňské, Kurganské oblasti a hranice s Kazachstánem.

Mluvčí ruské armády potvrdil, že na břehu se našel osmimetrový kráter.

Přehrát

00:00 / 00:00

O meteoritech mluvil Petr Scheirich, odborník na asteroidy z Astronomického ústavu akademie věd

Dnešní pád meteoritu považuje za unikátní Petr Scheirich, odborník na asteroidy z Astronomického ústavu České akademie věd:

„Protože se jednalo o celkem velké těleso. Nejnovější odhady hovoří o 15 metrech, ale může to být někde od 10 do 15 metrů.“

„Podobná planetka, která zanechala meteority Morávka na našem území, dopadla v roce 1997. V roce 2010 obdobná planetka způsobila meteority Košice, ale to byla tělesa menší než tohle. Takže je to poměrně zajímavá událost,“ uvedl Petr Scheirich.

Na Ural dopadl meteorit | Foto: ČTK

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme