Mnozí uprchlíci z východní Ukrajiny chtějí udělat tlustou čáru a začít jinde

Desítkám tisíc ukrajinských uprchlíků teď začíná nový život. Většinou daleko od Doněcké a Luhanské oblasti, odkud je vyhnaly boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Přejet celou obrovskou Ukrajinu znamená dostat se do trochu jiného světa, ekonomicky i jazykově. Je těžké začít někde úplně jinde a přitom pořád ve vlastní zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlice Světlana chce začít nový život na západě Ukrajiny

Uprchlice Světlana chce začít nový život na západě Ukrajiny | Foto: Vojtěch Berger

Světlana s mužem a 11letou dcerou žije už dva měsíce ve městě Chmelnickij, na západ od Kyjeva. Přijeli z Kramatorsku, jednoho z měst, která nejvíc zničily boje.

Na západě si museli sami najít práci, nový byt, zvyknout si na trojnásobně nižší mzdy. 13hodinová cesta vlakem z Kramatorsku byla vlastně to nejmenší.

Přehrát

00:00 / 00:00

S uprchlíky z východní Ukrajiny, se Světlanou a Igorem mluvil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger

Dobrý start navzdory úřadům

Dceru nechtěli vzít do školy, nakonec se to ale povedlo. Úspěšný začátek se podle Světlany podařil tak trochu navzdory úřadům, kterým situace její rodiny nepřipadala dost vážná. A nedaly jí uprchlický statut.

V Kramatorsku se střílelo, manžela Světlany separatisté zajali na ulici a nechali několik hodin ve sklepě, ozbrojenci rozkradli autosalon, kde pracovala. Už nebylo proč zůstávat.

Když přijela na druhý konec Ukrajiny do Chmelnického, někteří lidé si prý nejdřív šuškali, "aha, přijeli separatisti", většina sousedů ale hned nabídla pomoc a nosila jídlo.

Uprchlík Igor doufá, že se jednou na východ Ukrajiny vrátí | Foto: Vojtěch Berger

„K lidem z východu se na západě nechovají špatně,“ říká Světlana. A zatímco sedíme na pěší zóně v centru města, přitočí se k nám muž a představí se jako Igor.

Dva uprchlíci v cizím městě

Prý nás chvíli poslouchal a zjistil, že jsou se Světlanou vlastně bývalí sousedi. Dva uprchlíci, kteří se potkali v cizím městě.

Igor žil v Doněcké oblasti. Priority má postavené jasně. Lepší žít na ubytovně v cizím kraji než doma poslouchat padající bomby. Bývalý horník Igor ale doufá, že se jednou vrátí domů. Až se všechno uklidní.

Na rozdíl od Světlany. Ta už ví, že je to napořád.

Byt v Kramatorsku chce prodat, vazby s městem přerušit. Boje podle ní ukázaly, že až třetina lidí na východě podporuje separatisty, a k takovým sousedům se vrátit nemůže a nechce.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme