Moskvá žádá Varšavu o vydání exilového vůdce Čečenců

Exilového vůdce Čečenců Achmeda Zakajeva zadržela ve Varšavě policie. Moskva žádá jeho vydání, Polsko to ale zřejmě neudělá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čečenský exilový vůdce Achmed Zakajev byl zadržen v Polsku

Čečenský exilový vůdce Achmed Zakajev byl zadržen v Polsku | Zdroj: ČTK

Polská policie dnes zadržela Achmeda Zakajeva, exilového vůdce Čečenců. Zakajev dorazil do Polska na Světový kongres čečenského národa. Moskva žádá vydání Zakajeva do Ruska, Polsko ale bude zřejmě proti.

Na Achmeda Zakajeva už před lety vydalo Rusko mezinárodní zatykač. Moskva ho obviňuje z podílu na teroristických akcích čečenských povstalců, což on zcela odmítá. Polská prokuratura slíbila, že pokud se Zakajev v Polsku objeví, bude zatčen.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k zatčení Achmeda Zakajeva z Varšavy dodává zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška

On sám chtěl dnes ráno dobrovolně přijít do varšavské prokuratury, policie ho ale zadržela. Zakajeva teď vyslýchá prokurátor a ten rozhodne, co se bude dít dál. Může ho pustit na svobodu a nebo také požádá soud o udělení vazby a začne dlouhý proces o případném vydání Zakajeva do Ruska.

Jak ale naznačil polský premiér Donald Tusk, Moskva nemůže počítat s tím, že Zakajeva Polsko skutečně vydá. Tato možnost se rovná nule, tvrdí i jiné vládní zdroje.

Moskva žádá o vydání

Rusko žádá Polsko o vydání Zakajeva a označuje ho za teroristu. Úřady ho viní ze zapojení do několika trestných činů – včetně únosu a vraždy. Zakajev, který bojoval proti ruským federálním jednotkám ve dvou válkách za čečenskou nezávislost, reprezentuje umírněné křídlo povstaleckého hnutí. V roce 2003 získal politický azyl v Británii, která ho Rusku odmítla vydat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se v Odpoledním Radiožurnálu věnovali zpravodajové ČRo v Polsku a v Rusku Petr Vavrouška a Lenka Kabrhelová

Rusko pochopitelně nevidí rádo samotný Světový kongres Čečensků, tvrdí, že jenom destabilizuje situaci na severním Kavkaze.

Kongres se naposledy sešel v roce 2002 v Dánsku. Jedním z požadavků jeho účastníků je vytvoření mezinárodního tribunálu, který by soudil zločiny ruské armády během obou čečenských válek a zároveň vyjasnil osud tisíců lidí, kteří se dodnes pohřešují.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová, Petr Vavrouška, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme