Na kyjevském Majdanu dál zůstávají aktivisté. Stále chtějí ovlivňovat politiku

Ukrajina už má nového prezidenta, který zemi slibuje proevropskou cestu, aktivisté na kyjevském Majdanu ale zůstávají. Centrum ukrajinské metropole představovalo ohnisko revoluce, která skončila pádem vlády. Po ruské anexi Krymu se boje přesunuly na východ země. Na Majdan teď míří turisté. Stále tam ale platí zákaz konzumace alkoholu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyjevské náměstí Majdan. 23. 5. 2014

Kyjevské náměstí Majdan. 23. 5. 2014 | Zdroj: Reuters

Po konci bojů se z Majdanu stala atrakce a spolu s turisty přišli i prodejci suvenýrů. Na náměstí si můžete koupit hrnky s fotografiemi hořících barikád nebo se vyfotit jako člen domobrany se štítem a přilbou.

To podle organizátorů ubírá místu, kde umírali lidé, na důstojnosti, a proto chtějí prodejce vykázat.

Zákaz alkoholu platil na Majdanu po celou dobu revoluce a pečlivě se kontroloval. Poslední dobou se ale situace značně uvolnila. Mezi stany vyrostly drobné hospůdky a stánky s občerstvením, kde nudící se aktivisté tráví celé dny.

Organizátoři však mají ambici nadále ovlivňovat společenské dění na Ukrajině, a tak varují, že každého opilého člověka, ať už aktivistu, nebo jen návštěvníka, z náměstí vyvedou.

Ondřej Bouda, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme