V Bruselu útočili dva bratři. Po dalších podezřelých policie dál pátrá

Belgická policie už zná některé teroristy, kteří včera útočili na letišti a v metru v Bruselu. Dva atentátníci, kteří při útocích zemřeli, byli bratři Khalid a Ibrahim El Bakraouiovi. Jména potvrdila bruselská prokuratura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maskovaní belgičtí policisté odnášejí balíček z budovy v bruselské čtvrti Anderlecht

Maskovaní belgičtí policisté odnášejí balíček z budovy v bruselské čtvrti Anderlecht | Zdroj: Reuters

Federální prokurátor Fréderic Van Leeuw na odpolední tiskové konferenci uvedl, že Khalid se odpálil v metru a Ibrahim na letišti.

Řekl také, že vyšetřovatelé stále pracují na identifikaci dalších dvou útočníků z letiště a že jeden z nich je na útěku.

Tím by podle dřívějších zpráv médií mohl být radikál Najim Laachraoui, o němž bruselský deník La Dernière Heure chybně informoval, že byl dnes dopaden.

Turecko loni jednoho z atentátníků vyhostilo do Belgie, tvrdí Erdogan

Číst článek

Muž na letišti nechal velkou tašku a odešel, jak popsal federální prokurátor. V tašce byla velmi silná bomba, které ale vybuchla až později, když už na místě nikdo nebyl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na svobodě stále zůstává minimálně jeden spolupachatel teroristických útoků v Bruselu. Belgická prokuratura ho hledá, jeho totožnost zatím nezná. Více zpravodaj Ondřej Houska

Dosud se mělo za to, že na záběrech trojice útočníků z letištních kamer jsou zřejmě bratři El Bakraouiové a Laachraoui. Prokurátor ale řekl, že identifikován byl jen jeden z trojice, a to právě Ibrahim.

Vyšetřovatelé dnes také na adrese ve čtvrti Shaarbeek, odkud útočníci odjeli na letiště, objevili byt s velkým množstvím nebezpečného materiálu.

„Bylo tam 15 kilogramů výbušnin, 150 litrů acetonu, 30 litrů okysličené vody, detonátor a množství dalšího materiálu použitelného na výrobu bomby,“ oznámil Van Leeuw.

Detektivové podle nějpři raziích v této čtvrti našli v kontejneru na odpadky i počítač, ve kterém byla Ibrahimova poslední vůle. V ní uvádí, že se již necítí v bezpečí a že nemá důvod dál žít.

Bruselské letiště je stále uzavřené, vlaky i metro jezdí omezeně

Číst článek

Prokuratura se domnívá, že na útěku je více lidí, kteří se podíleli na atentátech. Jedním z nich je i 24letý Laachraoui, který je údajně belgický občan narozený v Bruselu.

K útokům v Bruselu došlo v úterý 22. března ráno. Dva výbuchy otřásly bruselským letištěm Zaventem, další se pak ozval z metra. Potvrzených obětí je 31 a zraněných přes 250, úřady však upozorňují, že počty se mohou ještě měnit. K akci se přihlásila organizace Islámský stát.

Policie již dříve oznámila, že jeho DNA byla nalezena na několika pásech s výbušninami při listopadových útocích v Paříži, při kterých zahynulo 130 lidí a ke kterým se stejně jako teď přihlásilo radikální hnutí Islámský stát.

Laachraoui podle médií odcestoval do Sýrie v únoru 2013 a po návratu do Evropy používal falešné jméno Soufiane Kayal. Doklady na toto jméno se prokázal i loni v září, když cestoval s nyní již zadrženým Salahem Abdeslamem do Maďarska.

Oba zmíněné bratry podle RTBF policie znala kvůli jejich kriminální minulosti, ale až dosud nebyli spojováni s terorismem. Naopak Laachraoui byl považován za islámského radikála, který v minulosti navštívil Sýrii.

Khalid pod falešným jménem pronajal byt v bruselské čtvrti Forest, kde policie při razii minulý týden zastřelila ozbrojeného muže, kterého později úřady identifikovaly jako Alžířana Mohameda Ben Caïda.

Teroristické útoky v Bruselu | Foto: ČTK/AP, Peter Dejong | Zdroj: ČTK

Vyšetřovatelé nalezli na místě vlajku Islámského státu, útočnou pušku, roznětky a otisky prstů Salaha Abdeslama, považovaného za jednoho z hlavních strůjců loňských listopadových atentátů v Paříži, který byl zatčen o tři dny později.

Belgická policie se podle listu The Telegraph domnívá, že trojice útočníků na letiště přijela ze čtvrti Shaarbeek ve třech vozech - v taxíku, Renaultu Clio a v černém Audi S4. Krátce po výbuších svědci viděli odjíždět audi se třemi či čtyřmi lidmi a poznamenali si číslo registrační značky vozu.

Evropa neřeší příčiny terorismu, jen následky, říká generál Petr Pavel

Číst článek

Policejní vyšetřování údajně ukázalo, že audi odkazuje na jistého 22letého Turka z nizozemské provincie Limburg, který je v hledáčku tajných služeb od loňského dubna, kdy s několika lidmi odcestoval do Saúdské Arábie.

Jedna z možných vyšetřovatelských teorií podle The Telegraph považuje skupinu z audi za takzvané druhé komando, které provedlo ve stanici metra další teroristický útok.

V Bruselu se už zítra mimořádně sejdou ministři vnitra zemí Evropské unie. Budou jednat o posílení kontrol na letištích nebo nádražích či o zpřísnění prodeje zbraní.

Trojice mužů podezřelá z útoků na bruselském letišti | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme